Biała kiełbasa w sosie cebulowo – pomidorowym
Biała kiełbasa w sosie cebulowo-pomidorowym to tradycyjne danie, które na pewno przypasuje do wielu rodzajów spotkań – nie tylko tych rodzinnych. Wyróżnia się niepowtarzalną kombinacją smaków, gdzie soczysta biała kiełbasa idealnie łączy się z delikatnym, lekko słodkim sosem cebulowo-pomidorowym. Ten prosty w przygotowaniu i doskonale znany przepis, z pewnością zachwyci wszystkich miłośników polskiej kuchni. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, aby cieszyć się tym niezwykle smacznym daniem. Zaskocz swoją rodzinę lub przyjaciół i podaj im białą kiełbasę w sosie cebulowo-pomidorowym – gwarancja smaku i satysfakcji.
admin
Składniki:
- 4 duże lub 8 małych sparzonych białych kiełbasek
- olej
- rzeżucha
- Sos:
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 szczypty przyprawy Harissa
- 1 szczypta tymianku
- sól i pieprz do smaku
Biała kiełbasa w sosie cebulowo – pomidorowym – jak zrobić?
- Cebulę i czosnek obieram. Na maśle szklę pokrojoną i lekko posypaną solą cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam, dodaję mąkę, mieszam, podsmażam, zalewam przecierem pomidorowym, mieszam, doprawiam harissą, tymiankiem, solą i pieprzem, doprowadzam do zagotowania. Kiełbaski nacinam, obsmażam z obu stron na rumiano na oleju, podaję z sosem, posypane rzeżuchą.
Porady – dodatkowe informacje
Tak przygotowaną białą kiełbasę w sosie cebulowo-pomidorowym podaję z razowym pieczywem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biała kiełbasa w boczku z cebulą
Następny przepis: Biała kiełbasa własnej roboty