Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.

Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.

Klasyczne danie kuchni polskiej – Zrazy (z)bite w sosie grzybowym to wykwintny smak prawdziwych, polskich smaków. Umiłowane przez wiele pokoleń, pełne aromatu i niepowtarzalnej tekstury zrazy wołowe bite, to kwintesencja tradycyjnego polskiego gotowania. Zanurzone w gęstym sosie grzybowym, na bazie wyselekcjonowanych, leśnych grzybów, zrazy wołowe bite stają się prawdziwą symfonią smaku, która idealnie komponuje się z ziemniaczanymi dodatkami, takimi jak kluski czy puree. To danie, które możemy przygotować na codzienny obiad, ale także podczas uroczystych spotkań rodzinnych, gdzie z pewnością zachwyci naszych gości swoją prostotą i elegancją.

Składniki:

  • pokrojone na porcje mięso
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej ew masło
  • 1 cebula
  • 1,5l rosołu
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3 zarenka ziela angielskiego
  • 2-3 dkg suszonych grzybow
  • kwaśna śmietana ew łyżeczka mąki
  • sól pieprz

Zrazy bite w sosie grzybowym – jak zrobić?

  1. Zrazy pobijamy tluczkiem i formujemy owalne, jednakowej wielkości, pieprzymy, na rozgrzaną patelnie wkładamy masło.
  2. Bezpośrednio przed smażeniem oprószamy mięso umiarkowanie mąką i odrobiną pieprzu, smażymy na złoty kolor kilka minut z obu stron.
  3. Podsmażone zrazy przekładamy, a w pozostałym w patelni tłuszczu przysmażamy 1 cebulę pokrojoną w cienkie talarki.
  4. Podsmażoną cebulkę z tłuszczem dodajemy do zrazów, które polewamy rosołem lub samą wodą.
  5. Mięso podlewamy wrzątkiem lub rosołem, dusimy na małym ogniu dodając kilka ziaren pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i suszone grzyby.
  6. Gdy mięso będzie już miękkie (musi być bardzo delikatne), doprawiamy sos kwaśną śmietaną ewentualnie łyżeczką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zrazy – dodatkowe informacje

Zrazy wołowe bite w sosie grzybowym są wyjątkowo smacznym daniem. Możemy je dusić z dodatkiem bardzo drobno posiekanej włoszczyzny, z wyjątkiem kapusty. Aby nadać im jeszcze większego aromatu, można zamiast śmietany dodać kieliszek wytrawnego wina w trakcie duszenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką
Następny przepis: Zrazy wołowe z farszem z pieczarek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode