Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką

Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką

Przygotowujecie się na specjalny obiad lub kolację? Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką to doskonały wybór. To przepis nawiązujący do tradycyjnej, polskiej kuchni, idealny dla tych, którzy kochają silne, wyraziste smaki. Jakość składników odgrywa tutaj kluczową rolę – najważniejsza jest odpowiednia jakość mięsa, które musi być soczyste i miękkie. Zrazy z jelenia to danka, które od zawsze uważało się za prawdziwą ucztę. Bogactwo smaku podkreśla dodatkowo sos grzybowy, suska sechlońska daje nieco egzotycznego aromatu, a szalotka dodaje przepisowi nieco pikantności. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla kubków smakowych!

Składniki:

  • 1 kg mięsa z jelenia
  • 10 suszonych prawdziwków
  • 5 śliwek (suska sechlońska)
  • 5 szalotek
  • 100 g masła
  • pieprz kolorowy
  • sól morska
  • mąka typ 00 do oprószenia mięsa
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • sos worcestershire

Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką – jak zrobić?

  1. Mięso kroimy w plastry. Następnie każdy plaster obtaczamy w mące wymieszanej z młotkowanym kolorowym pieprzem.

    mięso
  2. Na patelnię wkładamy masło, pokrojone szalotki, śliwki, liść laurowy oraz ziela angielskie. Podsmażamy, aż szalotki się lekko zeszklą. Następnie przekładamy je na talerz.

    mięso
  3. Na tej samej patelni rumienimy z obu stron mięso. Do obsmażonego mięsa dodajemy podduszone szalotki, suszone grzyby. Wstępnie solimy i skrapiamy sosem worcestershire. Mieszamy. Do mięsa dolewamy 200 ml wody lub bulionu. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Mięso na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    mięso

Porady – dodatkowe informacje o zrazach z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką

Mięso z jelenia charakteryzuje się wyrazistym smakiem dlatego należy uważać z przyprawami. Użyte przyprawy powinny podkreślić, a nie zdominować smak mięsa. Z mięsem jelenia idealnie komponuje się młotkowany kolorowy pieprz, suszone grzyby oraz polska suszona śliwka – suska sechlońska.

Suska sechlońska charakteryzuje się lekko dymnym smakiem, który idealnie podkreśla smak mięsa i nadaje głębi smaku i aromatu sosowi. Dodatek suski powoduje, że danie nabiera smaku suszonych owoców, tradycyjnie suszonych w piecach opalanych drewnem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym
Następny przepis: Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode