Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym

Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym

Przygotuj się na prawdziwą, polską ucztę! Przedstawiamy przepis na tradycyjne, sycące i smakowite zrazy z karkówki w sosie, które są ikoną kuchni naszych babć. Dużą przewagą tej potrawy jest fakt, że można ją przygotować z góry i podawać na następny dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Trudno oprzeć się delikatnemu mięsu, zawiniętemu w roladkę, które razem z aromatycznym sosem tworzy niezapomniane połączenie. Przejdź do przepisu i odkryj tajemnice kuchni polskiej! Zrazy z karkówki w sosie to doskonały pomysł na obiad, który z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • 6 płatów z karkówki
  • 250 g boczku wędzonego pokrojonego w plastry do zrazów
  • 250 g boczku do sosu
  • 3 cebule pocięte w pióra
  • 6 ogórków małych kiszonych
  • musztarda, pieprz, sól
  • 2 garści namoczonych suszonych borowików
  • ew łyżka mąki do zrobienia zasmażki na smalcu
  • smalec do obsmażania
  • mąka do obtoczenia

Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym – jak zrobić?

  1. Karkówkę dobrze rozklepać, posypać solą i pieprzem z obu stron, jedną posmarować musztardą, ułożyć po 2 plastry boczku, pół ogórka, piórka osolonej cebuli, całość zawinąć w rulon i spiąć szpilkami lub wykałaczkami.
  2. Obtoczyć lekko w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym smalcu, gotowe ułożyć w brytfannie.
  3. Obłożyć wokół pozostałymi pokrojonymi ogórkami, cebulą, boczkiem i odciśniętymi grzybami.
  4. Do wywaru po grzybach dodać 0,7 litra wody, osolić i zalać całość, wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić zrazy ok 1 godziny w temp. 170 stopni.
  5. Sos powinien być lekko zagęszczony od mąki ze zrazów.

Zrazy z karkówki w sosie, roladki z karkówki w sosie.

Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy uzyskać sos bardziej gęsty należy zagęścić zasmażką na smalcu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem
Następny przepis: Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode