Zrazy wołowe z farszem z pieczarek
Zaproponuję dzisiaj przepis na wyjątkowo smaczną, odrobinę czasochłonną, ale za to niezwykle efektowną potrawę. Zrazy wołowe z farszem z pieczarek to jedno z dań, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Kluczem do jego sukcesu jest staranne przygotowanie i odpowiednia ilość wybranych składników. Kotlety są miękkie, soczyste, a połączenie ze smakiem pieczarek tworzy niepowtarzalny kulinarny duet. Ta rolada wołowa z pieczarkami nie jest zarezerwowana tylko dla doświadczonych kucharzy. Każdy, kto skuszy się na jej przygotowanie, może liczyć na sukces.
admin
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego zrazowego
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 kromki chleba razowego
- Masło
- Smalec
- Mąka
- Sól
- Pieprz
- 100 ml śmietany
- Koperek
Zrazy wołowe z farszem z pieczarek – jak zrobić?
- Mięso wyporcjonować, rozbić na płaty, posolić i posypać pieprzem.
- Przygotować farsz: Przesmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i starty razowy chleb. Całość podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.
- Farsz nałożyć na płaty mięsa, formować zrazy, obtoczyć w mące, przesmażyć z obu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości.
- Przed podaniem dodać do sosu śmietanę i zagotować.
Zrazy wołowe z farszem z pieczarek – dodatkowe informacje
Można zamiast pieczarek dodać grzyby leśne świeże lub suszone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.
Następny przepis: Zrazy schabowe w sosie musztardowy.