Zrazy wołowe z farszem z pieczarek

Zrazy wołowe z farszem z pieczarek

Zaproponuję dzisiaj przepis na wyjątkowo smaczną, odrobinę czasochłonną, ale za to niezwykle efektowną potrawę. Zrazy wołowe z farszem z pieczarek to jedno z dań, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Kluczem do jego sukcesu jest staranne przygotowanie i odpowiednia ilość wybranych składników. Kotlety są miękkie, soczyste, a połączenie ze smakiem pieczarek tworzy niepowtarzalny kulinarny duet. Ta rolada wołowa z pieczarkami nie jest zarezerwowana tylko dla doświadczonych kucharzy. Każdy, kto skuszy się na jej przygotowanie, może liczyć na sukces.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego zrazowego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 kromki chleba razowego
  • Masło
  • Smalec
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • 100 ml śmietany
  • Koperek

Zrazy wołowe z farszem z pieczarek – jak zrobić?

  1. Mięso wyporcjonować, rozbić na płaty, posolić i posypać pieprzem.
  2. Przygotować farsz: Przesmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i starty razowy chleb. Całość podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.
  3. Farsz nałożyć na płaty mięsa, formować zrazy, obtoczyć w mące, przesmażyć z obu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości.
  4. Przed podaniem dodać do sosu śmietanę i zagotować.

Zrazy wołowe z farszem z pieczarek – dodatkowe informacje

Można zamiast pieczarek dodać grzyby leśne świeże lub suszone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.
Następny przepis: Zrazy schabowe w sosie musztardowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode