Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.
Klasyczne danie kuchni polskiej – Zrazy (z)bite w sosie grzybowym to wykwintny smak prawdziwych, polskich smaków. Umiłowane przez wiele pokoleń, pełne aromatu i niepowtarzalnej tekstury zrazy wołowe bite, to kwintesencja tradycyjnego polskiego gotowania. Zanurzone w gęstym sosie grzybowym, na bazie wyselekcjonowanych, leśnych grzybów, zrazy wołowe bite stają się prawdziwą symfonią smaku, która idealnie komponuje się z ziemniaczanymi dodatkami, takimi jak kluski czy puree. To danie, które możemy przygotować na codzienny obiad, ale także podczas uroczystych spotkań rodzinnych, gdzie z pewnością zachwyci naszych gości swoją prostotą i elegancją.
admin
Składniki:
- pokrojone na porcje mięso
- mąka do oprószenia mięsa
- olej ew masło
- 1 cebula
- 1,5l rosołu
- kilka ziarenek pieprzu
- 3 zarenka ziela angielskiego
- 2-3 dkg suszonych grzybow
- kwaśna śmietana ew łyżeczka mąki
- sól pieprz
Zrazy bite w sosie grzybowym – jak zrobić?
- Zrazy pobijamy tluczkiem i formujemy owalne, jednakowej wielkości, pieprzymy, na rozgrzaną patelnie wkładamy masło.
- Bezpośrednio przed smażeniem oprószamy mięso umiarkowanie mąką i odrobiną pieprzu, smażymy na złoty kolor kilka minut z obu stron.
- Podsmażone zrazy przekładamy, a w pozostałym w patelni tłuszczu przysmażamy 1 cebulę pokrojoną w cienkie talarki.
- Podsmażoną cebulkę z tłuszczem dodajemy do zrazów, które polewamy rosołem lub samą wodą.
- Mięso podlewamy wrzątkiem lub rosołem, dusimy na małym ogniu dodając kilka ziaren pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i suszone grzyby.
- Gdy mięso będzie już miękkie (musi być bardzo delikatne), doprawiamy sos kwaśną śmietaną ewentualnie łyżeczką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zrazy – dodatkowe informacje
Zrazy wołowe bite w sosie grzybowym są wyjątkowo smacznym daniem. Możemy je dusić z dodatkiem bardzo drobno posiekanej włoszczyzny, z wyjątkiem kapusty. Aby nadać im jeszcze większego aromatu, można zamiast śmietany dodać kieliszek wytrawnego wina w trakcie duszenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką
Następny przepis: Zrazy wołowe z farszem z pieczarek