Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką
Składniki:
- 1 kg mięsa z jelenia
- 10 suszonych prawdziwków
- 5 śliwek (suska sechlońska)
- 5 szalotek
- 100 g masła
- pieprz kolorowy
- sól morska
- mąka typ 00 do oprószenia mięsa
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- sos worcestershire
Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką – jak zrobić?
-
Mięso kroimy w plastry. Następnie każdy plaster obtaczamy w mące wymieszanej z młotkowanym kolorowym pieprzem.
-
Na patelnię wkładamy masło, pokrojone szalotki, śliwki, liść laurowy oraz ziela angielskie. Podsmażamy, aż szalotki się lekko zeszklą. Następnie przekładamy je na talerz.
-
Na tej samej patelni rumienimy z obu stron mięso. Do obsmażonego mięsa dodajemy podduszone szalotki, suszone grzyby. Wstępnie solimy i skrapiamy sosem worcestershire. Mieszamy. Do mięsa dolewamy 200 ml wody lub bulionu. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Mięso na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady – dodatkowe informacje o zrazach z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką
Mięso z jelenia charakteryzuje się wyrazistym smakiem dlatego należy uważać z przyprawami. Użyte przyprawy powinny podkreślić, a nie zdominować smak mięsa. Z mięsem jelenia idealnie komponuje się młotkowany kolorowy pieprz, suszone grzyby oraz polska suszona śliwka – suska sechlońska.
Suska sechlońska charakteryzuje się lekko dymnym smakiem, który idealnie podkreśla smak mięsa i nadaje głębi smaku i aromatu sosowi. Dodatek suski powoduje, że danie nabiera smaku suszonych owoców, tradycyjnie suszonych w piecach opalanych drewnem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym
Następny przepis: Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.