Złociste polędwiczki drobiowe
Polędwiczki drobiowe to prawdziwa gratka dla smakoszy mięsnych potraw. Są niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Wykorzystanie ich w przepisie „Złociste polędwiczki drobiowe” to gwarancja wyjątkowego, smacznego dania. Idealnie smakuje zarówno na obiad, jak i na specjalne okazje. W tym przepisie polędwiczki obalamy w aromatycznej panierce, co sprawia, że są chrupiące z zewnątrz, lecz w środku pozostają niezwykle miękkie i soczyste. Obok polędwiczek głównym składnikiem są przyprawy, które nadadzą im wyrazistego smaku. Zastanawiasz się jak zrobić polędwiczki drobiowe? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 400 g polędwiczek drobiowych
- PANIERKA
- 2 jajka
- 0,5 szklanki maślanki naturalnej
- mąka
- tymianek
- oregano
- ostra papryka
- czosnek granulowany
- kurkuma mielona
- pieprz czarny
- sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Złociste polędwiczki drobiowe – jak zrobić?
- W miseczce łączymy jajka i maślankę, a następnie wkładamy do nich oczyszczone polędwiczki i odstawiamy na około 30 – 40 minut.
- Mąkę mieszamy z solą oraz ziołami: tymiankiem, oregano, czosnkiem granulowanym, kurkumą, ostrą papryką i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy z jajeczno – maślankowej marynaty i obtaczamy je w mące z przyprawami, a następnie wkładamy je na głęboki, dobrze rozgrzany olej rzepakowy. Polędwiczki smażymy z każdej strony przez około 7 – 8 minut do momentu, aż nabiorą złocistej barwy. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Życzę smacznego!
Słowa kluczowe: jak zrobić polędwiczki drobiowe, polędwiczki drobiowe w panierce, polędwiczki drobiowe przepis
Złociste polędwiczki drobiowe – dodatkowe informacje
* Taka jajeczno – maślankowa zalewa sprawi, że polędwiczki będą w środku delikatne i niezwykle soczyste.
* Możemy zrobić też podwójną panierkę. Polędwiczki widoczne na zdjęciach były panierowane tylko raz.
Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie komponują się z sosem barbecue oraz czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Złociste ptysie z bitą śmietaną
Następny przepis: Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym