Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym

Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym

Wykorzystaj dostępne składniki w kuchni i wyczaruj złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym. To doskonały wybór na obiad lub kolację, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ten przepis pokazuje, że klasyka polskiej kuchni w połączeniu z egzotycznym sosem śmietanowym może przynieść niepowtarzalne smaki. Placki są przepyszne, pełne naturalnych składników i pożywne. Często kojarzą się z nostalgicznie smakami dzieciństwa i są idealne na spotkanie z rodziną. Kompozycja jest prosta, a efekt końcowy zaskakuje. Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym – to jest to!

Składniki:

  • Na placki:
    – około pół kilograma ziemniaków
    – pół łyżeczki soli
    – 2 płaskie łyżeczki kucharka lub vegety
    – 3 kopiaste łyżki mąki
    – 2 jaja
    – olej
    – 1 mała cebula
  • Na sos:
    – 2 filety piersi
    – jeden serek śmietankowy (trójkącik) np. Hochland
    – 1 mała kwaśna śmietana
    – 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    – 1 łyżeczka bazylii
    – 2 łyżki świeżej natki pietruszki
    – 1/2 łyżeczki soli
    – 1/2 łyżeczki pieprzu
    – olej
    – 1/4 szklanki wody

Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Sos: Piersi myjemy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, solimy go i wrzucamy piersi. Smażymy aż zarumienią się. Zalewamy wodą i czekamy aż trochę wyparuje. Następnie dodajemy serek. Mieszamy dopóki stopnieje. Dodajemy śmietanę oraz zioła z pietruszką. Mieszamy i odstawiamy.
  2. 2.
    Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki obmywamy wodą i kroimy na ćwiartki, cebulę również. Wrzucamy do robota kuchennego/malaksera o ostrych ostrzach i miksujemy/siekamy ziemniaki (jeżeli ktoś nie ma to na tarce). Kiedy ziemniaki z cebulą będą zmiksowane dodajemy jaja i ponownie miksujemy. Gotowe ziemniaki przelewamy do miski. Solimy i dodajemy vegete oraz mąkę. Mieszamy szpatułką. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy małe placki. Zarumienić po obu stronach i wyłożyć na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć olej.
  3. 3.
    Gotowe placuszki polać sosikiem i posypać natką.

xxxx – dodatkowe informacje

Do placków ziemniaczanych z sosem śmietanowym można dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę paprykę lub natkę pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Złociste polędwiczki drobiowe
Następny przepis: zlabia - drożdżowe ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode