Ziemniaki zapiekane w piekarniku
Zapraszamy do odkrycia klasycznego i niezwykle pysznego przepisu na ziemniaki zapiekane w piekarniku. To danie, które sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy kolacji, a także jako samodzielny posiłek. Urok tej potrawy tkwi w prostocie przygotowania i uniwersalności – ziemniaki zapiekane zachwycają swoją złocistą skórką, miękkością wewnątrz oraz możliwością dowolnej modyfikacji dzięki dodatkom. Możemy je przyrządzić na słodko, na słono, z ziołami, z sosem, z serem. Odkryjcie sami ten wyjątkowy przepis na ziemniaki zapiekane w piekarniku!
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 1-2 cebule poszatkowane na piórka
- olej
- sól
- świeżo starta gałka muszkatałowa
- czerwona papryka w proszku
- sól
- pieprz
Ziemniaki zapiekane w piekarniku – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Po przestudzeniu pokroić na talarki.
- Umieścić ziemniaki oraz cebulę w naczyniu żaroodpornym.
- Polać je olejem, posypać solą, pieprzem oraz papryką i dokładnie wymieszać.
- Ziemniaczki piec w nagrzanym do 220°C piekarniku przez około 35 minut.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane w piekarniku – dodatkowe informacje
Około 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg i posypać talarki startym żółtym serem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaki zapiekane w waflu
Następny przepis: Ziemniaki z sosem cebulowym