Ziemniaki zapiekane w piekarniku

Ziemniaki zapiekane w piekarniku

Zapraszamy do odkrycia klasycznego i niezwykle pysznego przepisu na ziemniaki zapiekane w piekarniku. To danie, które sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy kolacji, a także jako samodzielny posiłek. Urok tej potrawy tkwi w prostocie przygotowania i uniwersalności – ziemniaki zapiekane zachwycają swoją złocistą skórką, miękkością wewnątrz oraz możliwością dowolnej modyfikacji dzięki dodatkom. Możemy je przyrządzić na słodko, na słono, z ziołami, z sosem, z serem. Odkryjcie sami ten wyjątkowy przepis na ziemniaki zapiekane w piekarniku!

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1-2 cebule poszatkowane na piórka
  • olej
  • sól
  • świeżo starta gałka muszkatałowa
  • czerwona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki zapiekane w piekarniku – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Po przestudzeniu pokroić na talarki.
  2. Umieścić ziemniaki oraz cebulę w naczyniu żaroodpornym.
  3. Polać je olejem, posypać solą, pieprzem oraz papryką i dokładnie wymieszać.
  4. Ziemniaczki piec w nagrzanym do 220°C piekarniku przez około 35 minut.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane w piekarniku – dodatkowe informacje

Około 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg i posypać talarki startym żółtym serem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaki zapiekane w waflu
Następny przepis: Ziemniaki z sosem cebulowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode