Ziemniaki w andrucie

Ziemniaki w andrucie

Zapraszamy do odkrywania tradycyjnej polskiej kuchni poprzez nasz przepis na ziemniaki w andrucie. To prosty i smakowity sposób na przyrządzenie ziemniaków, zna, który zna prawie każda polska babcia. Przepis jest idealny dla tych, którzy cenią prostotę i dobry, domowy smak. Składniki to ziemniaki, które są najważniejszym elementem dania, ale także cebula, boczek, sól i pieprz, a także tłuszcz do smażenia. Zgodnie z tradycją, do przygotowania ziemniaków w andrucie używana była specjalna żeliwna forma znana jako andruty, stąd nazwa potrawy. Oto przepis, który sprawi, że zwykłe ziemniaki nabiorą niepowtarzalnego charakteru.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 20-30 dag wędzonego boczku, podgardla lub słoniny
  • 1 cebula
  • przyprawa do ziemniaków
  • wegeta
  • pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • Wersja „na bogato”- dodajemy
  • 40 dkg pieczarek
  • 20-30 dkg sera żółtego
  • 1 cebula

Ziemniaki w andrucie – jak zrobić?

  1. krok 1
    1.
    Ziemniaki obrać i ugotować a następnie jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, podsmażyć i połączyć z ziemniakami. Doprawić do smaku. Ciepła masę rozsmarować na wafel i odczekać aż trochę nasiąknie. Następnie zwinąć w kształtny rulon i odstawić na chwilę do wystygnięcia.
  2. krok 2
    2.
    Gotowe roladki pokroić w plastry o grubości ok. 2-4 cm.
  3. krok 3
    3.
    Każdy kawałek obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Plastry smażyć na rozgrzanym oleju.
  4. krok 4
    4.
    W wersji „na bogato” – pieczarki trzeba pokroić i poddusić z cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę, doprawić. Rozsmarować na warstwie ziemniaków. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po pieczarkach i gdy wafel zmięknie zwinąć w rulon.

Ziemniaki w andrucie – dodatkowe informacje

Można podawać na zimno i na ciepło, jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub keczupem albo jako dodatek do mięsa. Ja proponuje z pieczonym udkiem w majonezie i surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaki w mundurkach ze śledziem
Następny przepis: Ziemniaki tłuczone z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode