Ziemniaki w andrucie
Zapraszamy do odkrywania tradycyjnej polskiej kuchni poprzez nasz przepis na ziemniaki w andrucie. To prosty i smakowity sposób na przyrządzenie ziemniaków, zna, który zna prawie każda polska babcia. Przepis jest idealny dla tych, którzy cenią prostotę i dobry, domowy smak. Składniki to ziemniaki, które są najważniejszym elementem dania, ale także cebula, boczek, sól i pieprz, a także tłuszcz do smażenia. Zgodnie z tradycją, do przygotowania ziemniaków w andrucie używana była specjalna żeliwna forma znana jako andruty, stąd nazwa potrawy. Oto przepis, który sprawi, że zwykłe ziemniaki nabiorą niepowtarzalnego charakteru.
admin
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20-30 dag wędzonego boczku, podgardla lub słoniny
- 1 cebula
- przyprawa do ziemniaków
- wegeta
- pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- Wersja „na bogato”- dodajemy
- 40 dkg pieczarek
- 20-30 dkg sera żółtego
- 1 cebula
Ziemniaki w andrucie – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki obrać i ugotować a następnie jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, podsmażyć i połączyć z ziemniakami. Doprawić do smaku. Ciepła masę rozsmarować na wafel i odczekać aż trochę nasiąknie. Następnie zwinąć w kształtny rulon i odstawić na chwilę do wystygnięcia. -
2.
Gotowe roladki pokroić w plastry o grubości ok. 2-4 cm. -
3.
Każdy kawałek obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Plastry smażyć na rozgrzanym oleju. -
4.
W wersji „na bogato” – pieczarki trzeba pokroić i poddusić z cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę, doprawić. Rozsmarować na warstwie ziemniaków. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po pieczarkach i gdy wafel zmięknie zwinąć w rulon.
Ziemniaki w andrucie – dodatkowe informacje
Można podawać na zimno i na ciepło, jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub keczupem albo jako dodatek do mięsa. Ja proponuje z pieczonym udkiem w majonezie i surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaki w mundurkach ze śledziem
Następny przepis: Ziemniaki tłuczone z cebulą