Ziemniaki tłuczone z cebulą

Ziemniaki tłuczone z cebulą

Ziemniaki tłuczone z cebulą to tradycyjne danie, które jest zarówno proste do przygotowania, jak i smaczne. To doskonałe, sycące jedzenie na każdą okazję. Charakteryzuje je delikatny, jedwabisty smak ziemniaków, które zostały ugotowane do miękkości, a następnie roztłuczone do idealnej konsystencji z aromatyczną cebulą, dodającą do dania unikalnego smaku. To przytulne, domowe jedzenie, które jest chwalone za swoją prostotę i jednocześnie bogactwo smaku. Ziemniaki tłuczone z cebulą to danie, które zna i ceni każda polska rodzina.

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebule
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki tłuczone z cebulą – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrac, wyplukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić.
  2. Cebulę obrac, zamoczyć w zimnej wodzie chwilę – nie będzie szczypać w oczy podczas krojenia. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kostkę.
  3. Podsmażyć na klarowanym maślanku do miękkości (nie przysmażać).
  4. Do odcedzonych, gorących ziemniaków wlać cebulę razem z masłem.
  5. Utworzyć ziemniaki razem z cebulą za pomocą tłuczka. Przyprawić pieprzem do smaku.

Ziemniaki tłuczone z cebulą – dodatkowe informacje

Ziemniaki tłuczone podawać z jajem sadzonym i kefirem lub kwaśną śmietaną. Do ziemniaków można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki). Pysznosci! Polecam!

Ilość ziemniaków i cebuli zależy od ilości osób oraz wielkości garnka.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaki w andrucie
Następny przepis: ziemniaki po nelsońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode