Ziemniaki tłuczone z cebulą
Ziemniaki tłuczone z cebulą to tradycyjne danie, które jest zarówno proste do przygotowania, jak i smaczne. To doskonałe, sycące jedzenie na każdą okazję. Charakteryzuje je delikatny, jedwabisty smak ziemniaków, które zostały ugotowane do miękkości, a następnie roztłuczone do idealnej konsystencji z aromatyczną cebulą, dodającą do dania unikalnego smaku. To przytulne, domowe jedzenie, które jest chwalone za swoją prostotę i jednocześnie bogactwo smaku. Ziemniaki tłuczone z cebulą to danie, które zna i ceni każda polska rodzina.
admin
Składniki:
- ziemniaki
- cebule
- masło klarowane
- sól
- pieprz
Ziemniaki tłuczone z cebulą – jak zrobić?
- Ziemniaki obrac, wyplukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić.
- Cebulę obrac, zamoczyć w zimnej wodzie chwilę – nie będzie szczypać w oczy podczas krojenia. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kostkę.
- Podsmażyć na klarowanym maślanku do miękkości (nie przysmażać).
- Do odcedzonych, gorących ziemniaków wlać cebulę razem z masłem.
- Utworzyć ziemniaki razem z cebulą za pomocą tłuczka. Przyprawić pieprzem do smaku.
Ziemniaki tłuczone z cebulą – dodatkowe informacje
Ziemniaki tłuczone podawać z jajem sadzonym i kefirem lub kwaśną śmietaną. Do ziemniaków można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki). Pysznosci! Polecam!
Ilość ziemniaków i cebuli zależy od ilości osób oraz wielkości garnka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaki w andrucie
Następny przepis: ziemniaki po nelsońsku