ziemniaki po nelsońsku

ziemniaki po nelsońsku

Ziemniaki po nelsońsku to przepis, który przyda się szczególnie miłośnikom kuchni polskiej i nie tylko. Połączenie tradycyjnych składników jak ziemniaki oraz śmietana nabiera niesamowitego smaku dzięki dodatkom, które wprowadzają niespodziewany akcent do tego dania. Ziemniaki po nelsońsku charakteryzują się bogactwem smaków, aromatów i konsystencji. Doskonale sprawdzą się zarówno na rodzinnej kolacji jak i podczas spotkania z przyjaciółmi, niezależnie od pory roku. Jest to przepis prostej potrawy, która zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale również oryginalnością. Mimo że ziemniaki są powszechnie dostępnym warzywem, sposób ich przygotowania po nelsońsku to ciekawy i mniej konwencjonalny pomysł.

Składniki:

  • 1,5 kg gotowanych ziemniaków (mączystych, ugotowanych w mundurkach, polecam czerwone)
  • 4 średnie cebule
  • 0,5 kg pieczarek (lub garść suszonych leśnych grzybów)
  • 4 ugotowane jaja na twardo
  • 0,5 szklanki bulionu (może być mięsny lub warzywny) lub wywaru z leśnych grzybów (w wersji z suszonymi)
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% (350 gramów)
  • 2 łyżki mąki pszennej (z małymi górkami)
  • 140 gramów startego żółtego sera (użyłam edamskiego)
  • siekana natka pietruszki lub inna zielenina
  • sól, czarny pieprz lub ziołowy (wg mnie ten drugi bardziej wzbogaca smak)

Ziemniaki po nelsońsku – jak zrobić?

  1. Wersja z grzybami leśnymi.

    Grzyby namaczamy w szklance wody, po paru – parunastu godzinach gotujemy około 30 minut (na malutkim ogniu pod niepełnym przykryciem), grzybki siekamy na małe kawałeczki.

    Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, smażymy na oleju z dodatkiem soli i odrobiny pieprzu, przekładamy do miseczki, tłuszcz zostawiamy na patelni.

    Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na ten sam tłuszcz co wcześniej pieczarki, na sporym ogniu przysmażamy je na złoto, przed końcem lekko solimy.

    Ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy na plasterki.

    Jaja również kroimy na plasterki.

    Prostokątne naczynie do zapiekania smarujemy olejem, na spód układamy plasterki ziemniaków, na ziemniaki wykładamy pieczarki i cebulę (lub kawałki leśnych grzybów), potem część pokrojonych jajek, lekko solimy i posypujemy pieprzem.

    Następnie znów układamy ziemniaki, grzybki z cebulą, jaja, przyprawiamy.

    Ostatnią warstwą mają być ziemniaki.

  2. Śmietanę dokładnie mieszamy z bulionem lub wywarem grzybowym, mąką, lekko przyprawiamy odrobiną soli (szczypta) i pieprzem, mieszankę wylewamy na ziemniaki.

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy zapiekankę i pieczemy około 30 minut, a 20 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem i pieczemy do upływu wyżej wymienionego czasu (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Porady – dodatkowe informacje

Tytuł: ziemniaki po nelsońsku

Słowa kluczowe: ziemniaki po nelsońsku

Serwujemy posypaną zieleniną, z kawałkiem wieprzowiny usmażonej saute (opcjonalnie) i surówką o zdecydowanym smaku, smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaki tłuczone z cebulą
Następny przepis: Ziemniaki pieczone z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode