Ziemniaki pieczone z cebulą

Ziemniaki pieczone z cebulą

Ziemniaki pieczone z cebulą to proste i klasyczne danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziemniaków. Potrawa ta, choć wyjątkowo łatwa do przygotowania, zaskakuje swoją smakowitością i zarazem prostotą składników. To świetny sposób na zdrowy obiad dla całej rodziny lub dodatek do mięsnych dań. Ten przepis to połączenie chrupiących, pieczonych ziemniaków z delikatnym, słodko-słonym smakiem cebuli, nadając jednocześnie temu daniu charakterystyczny, niepowtarzalny charakter. Czy to na codzienny obiad, czy weekendowy komfortowy posiłek, ziemniaki pieczone z cebulą to danie, które nie zawiedzie na żadnym stole.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 3 średnie cebule
  • oliwa z oliwek lub olej
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, majeranek, szczypta cukru)

Ziemniaki pieczone z cebulą – jak zrobić?

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą, ciepłą wodą i kroimy jak na frytki, zostawiając skórkę. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki.
  2. Następnie przekładamy na blachę do pieczenia (np. na keksówkę), skrapiamy obficie oliwą (można użyć zwykłego oleju), posypujemy przyprawami i mieszamy, by dokładnie oblepić nasze ziemniaki i cebule.
  3. Dolewamy do warzyw ok. 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. godziny, co 15 minut mieszając.

Ziemniaki pieczone z cebulą – dodatkowe informacje

Można podać z ulubionym sosem, ja lubię posypane koperkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaki śródziemnomorskie
Następny przepis: Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode