Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku

Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku

Jeśli jesteś miłośnikiem ziemniaków, z pewnością polubisz nasz przepis na ziemniaki pieczone w klarowanym masełku. To proste, ale eleganckie danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i uroczystą kolację. Złoto-ziemiste i aromatyczne, pieczone ziemniaki z masłem to idealny dodatek do mięsa, ryb czy warzyw. Klarowane masło dodaje im niepowtarzalnego smaku i jedwabistej tekstury. Przygotowując ten przepis, odkryjesz, jak mała ilość składników może zamienić zwykłe ziemniaki w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Oto co potrzebujesz, aby samodzielnie przygotować ten pyszny i satysfakcjonujący posiłek.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • chilli w proszku lub mielony świeżo pieprz kolorowy
  • sól

Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Formę żaroodporną wysmaruj cienko masłem. Resztę masła włóż do garnuszka i rozpuść, zbierz białą część (białko) a resztę właściwego masła zlej do miski. Na małą patelnię wlej sklarowane już masło, dodaj posiekany czosnek i igiełki rozmarynu. Podsmaż wszystko krótko, by wydobyć aromat przypraw.
  2. Plasterki ziemniaków układaj w formie żaroodpornej. Posyp chilli, odrobiną soli i polej aromatyzowanym masełkiem. Całość zapiekaj ok. 25 minut w 190 st. C. Jeśli stwierdzisz jednak, że ziemniaki są ciągle twarde wydłuż pieczenie o 5-10 minut, ale wtedy już je przykryj np. kawałkiem folii aluminiowej.

Ziemniaki pieczone z masłem – dodatkowe informacje

Klarowanie masła, czyli usuwanie z niego białka, powoduje, że takie masło nie przypala się w wysokich temperaturach oraz uzyskuje lekko orzechowy, aromatyczny smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaki pieczone z cebulą
Następny przepis: Ziemniaki Hasselback

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode