Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback to wyjątkowa szwedzka interpretacja tradycyjnych pieczonych ziemniaków. Znane ze swojego unikalnego cięcia – wyglądają jak pieczone harmonie i są równie pięknie podawane na stole co smakują. Ziemniaczki hasselback to perfekcyjna kombinacja chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza, które doskonale absorbuje dodatki. Najlepsze w tym jest to, że ziemniaki można łatwo dostosować do swojego smaku, dodając rozmaite składniki, jak na przykład ser. Jeżeli ktoś kocha pieczone ziemniaki, to z pewnością ziemniaki hasselback będą idealnym przepisem do spróbowania.

Składniki:

  • ziemniaki (najlepiej długie, jednakowej wielkości, typ AB)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • świeże zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek

Ziemniaki hasselback – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszorować dokładnie albo obrać ze skórki. Każdy ziemniak położyć na łyżce i kroić w plastry 3mm, nie docinając do końca – nóż zatrzyma się na brzegach łyżki.

    Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć ziemniaki. Każdy oprószyć solą, pieprzem, doprawić ziołami i papryką, polać odrobiną oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut w temp. 180stC.

    Podawać na gorąco.

    Smacznego!

Ziemniaki Hasselback – dodatkowe informacje

Jeśli ziemniaki są bardzo mączyste, po pokrojeniu można przemyć je, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi. Dzięki temu plasterki nie będą się sklejać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku
Następny przepis: ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode