Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki Hasselback to wyjątkowa szwedzka interpretacja tradycyjnych pieczonych ziemniaków. Znane ze swojego unikalnego cięcia – wyglądają jak pieczone harmonie i są równie pięknie podawane na stole co smakują. Ziemniaczki hasselback to perfekcyjna kombinacja chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza, które doskonale absorbuje dodatki. Najlepsze w tym jest to, że ziemniaki można łatwo dostosować do swojego smaku, dodając rozmaite składniki, jak na przykład ser. Jeżeli ktoś kocha pieczone ziemniaki, to z pewnością ziemniaki hasselback będą idealnym przepisem do spróbowania.
admin
Składniki:
- ziemniaki (najlepiej długie, jednakowej wielkości, typ AB)
- oliwa
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- świeże zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
Ziemniaki hasselback – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszorować dokładnie albo obrać ze skórki. Każdy ziemniak położyć na łyżce i kroić w plastry 3mm, nie docinając do końca – nóż zatrzyma się na brzegach łyżki.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć ziemniaki. Każdy oprószyć solą, pieprzem, doprawić ziołami i papryką, polać odrobiną oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut w temp. 180stC.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Ziemniaki Hasselback – dodatkowe informacje
Jeśli ziemniaki są bardzo mączyste, po pokrojeniu można przemyć je, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi. Dzięki temu plasterki nie będą się sklejać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku
Następny przepis: ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM