Ziemniaczane różyczki

Ziemniaczane różyczki

Ciesz się wyjątkowym, zdrowym i smacznym daniem dzięki temu przepisowi na ziemniaczane różyczki. To spojrzenie na popularne danie oferuje wyjątkowość w prezentacji i wykwintność w smaku. Te różyczki z ziemniaków przypominają kształtem piękne kwiaty, które są nie tylko atrakcją dla oka, ale i prawdziwym zadowoleniem dla podniebienia. Jest to idealne danie, ktore moze być podane jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Z jednym kęsem odkryjesz niepowtarzalny smak, który na pewno zachwyci nie tylko Ciebie, ale również Twoich gości.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 jajka
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Słodka papryka
  • Sól, pieprz do smaku

Różyczki ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść. Dodać masło, jogurt i przyprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, papryką, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Przestudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać na koniec mieszając wszystko delikatnie łyżką. Powstałą masę przełożyć do szprycy i wyciskać na blaszce różyczki.
  2. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 15 minut. Po upieczeniu można posypać słodką papryką.

Porady – dodatkowe informacje

Do masy ziemniaczanej można dodać trochę startego sera i wtedy otrzymamy mała przekąskę:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaczki
Następny przepis: Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode