Ziemniaczane różyczki
Ciesz się wyjątkowym, zdrowym i smacznym daniem dzięki temu przepisowi na ziemniaczane różyczki. To spojrzenie na popularne danie oferuje wyjątkowość w prezentacji i wykwintność w smaku. Te różyczki z ziemniaków przypominają kształtem piękne kwiaty, które są nie tylko atrakcją dla oka, ale i prawdziwym zadowoleniem dla podniebienia. Jest to idealne danie, ktore moze być podane jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Z jednym kęsem odkryjesz niepowtarzalny smak, który na pewno zachwyci nie tylko Ciebie, ale również Twoich gości.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 jajka
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- Przyprawa do ziemniaków
- Słodka papryka
- Sól, pieprz do smaku
Różyczki ziemniaczane – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść. Dodać masło, jogurt i przyprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, papryką, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Przestudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać na koniec mieszając wszystko delikatnie łyżką. Powstałą masę przełożyć do szprycy i wyciskać na blaszce różyczki.
- Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 15 minut. Po upieczeniu można posypać słodką papryką.
Porady – dodatkowe informacje
Do masy ziemniaczanej można dodać trochę startego sera i wtedy otrzymamy mała przekąskę:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaczki
Następny przepis: Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym