Ziemniaczki
Chcesz spróbować czegoś nowego i pysznego w kuchni? Ziemniaczki to idealny przepis dla Ciebie. Ziemniaczki w przepisie są niesamowicie chrupiące i wyjątkowo smaczne. To ciastka, które doskonale wpisują się w komfort food, gdy tylko potrzebujesz odrobinę przytulania. Są one idealnym kompanem dla filiżanki gorącej kawy lub herbaty. Ten przepis jest też doskonały do przygotowania z dziećmi, które z pewnością pokochają formowanie i pieczenie małych „ziemniaczków”. Przekonaj się, jak proste i satysfakcjonujące może być domowe pieczenie, a przy okazji odkryj smak i urok tradycyjnych polskich słodkości.
admin
Składniki:
- 1 kostka margaryny o wadze 250 g
- 2 paczki herbatników o wadze 200 g każda
- 2/3 szklanki cukru pudru (może też być zwykły cukier)
- 2 łyżki kakao
- garść posiekanych orzechów włoskich
- olejek migdałowy (aromat)
- wiórka kokosowe
Ziemniaczki – jak zrobić?
- Herbatniki skruszyć praktycznie na mąkę.
- Miękką margarynę połączyć z cukrem pudrem, dodać herbatniki, orzechy, kakao, i kilka kropel olejku migdałowego. Wyrobić masę i formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy ziemniaczki do lodówki na ok pół godziny.
Ziemniaczki – dodatkowe informacje
Im dłużej kulki ziemniaczki stoją w lodówce, tym są twardsze i smaczniejsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaczki marcepanowe
Następny przepis: Ziemniaczano-waniliowe placuszki z gotowanych ziemniaków