Ziemniaczki

Ziemniaczki

Chcesz spróbować czegoś nowego i pysznego w kuchni? Ziemniaczki to idealny przepis dla Ciebie. Ziemniaczki w przepisie są niesamowicie chrupiące i wyjątkowo smaczne. To ciastka, które doskonale wpisują się w komfort food, gdy tylko potrzebujesz odrobinę przytulania. Są one idealnym kompanem dla filiżanki gorącej kawy lub herbaty. Ten przepis jest też doskonały do przygotowania z dziećmi, które z pewnością pokochają formowanie i pieczenie małych „ziemniaczków”. Przekonaj się, jak proste i satysfakcjonujące może być domowe pieczenie, a przy okazji odkryj smak i urok tradycyjnych polskich słodkości.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny o wadze 250 g
  • 2 paczki herbatników o wadze 200 g każda
  • 2/3 szklanki cukru pudru (może też być zwykły cukier)
  • 2 łyżki kakao
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • olejek migdałowy (aromat)
  • wiórka kokosowe

Ziemniaczki – jak zrobić?

  1. Herbatniki skruszyć praktycznie na mąkę.
  2. Miękką margarynę połączyć z cukrem pudrem, dodać herbatniki, orzechy, kakao, i kilka kropel olejku migdałowego. Wyrobić masę i formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy ziemniaczki do lodówki na ok pół godziny.

Ziemniaczki – dodatkowe informacje

Im dłużej kulki ziemniaczki stoją w lodówce, tym są twardsze i smaczniejsze.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaczki marcepanowe
Następny przepis: Ziemniaczano-waniliowe placuszki z gotowanych ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode