Ziemniaczki marcepanowe

Ziemniaczki marcepanowe

Ziemniaczki marcepanowe to tradycyjna polska wersja popularnych słodyczy marcepanowych, które zaskoczą cię swoim unikalnym smakiem. Niezwykła konsystencja, połączona z delikatnym smakiem ziemniaków i marcepanu, przyciąga wszystkich wielbicieli słodkości. Co więcej, te małe kulki pokryte cukrem pudrem są idealne jako deser po obiedzie, małe przekąski podczas spotkań lub prezenty dla bliskich. Tworzenie marcepanu z ziemniaków to nie tylko sposobność do eksperymentowania w kuchni, ale także okazja do odkrycia nowych, unikalnych smaków. Przygotuj się na niesamowite kulinarne doświadczenie ze ziemniaczkami marcepanowymi.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg cukru
  • 75 dag masła
  • 2 op. aromatu migdałowego
  • 250 gram kaszki manny
  • kakao ewentualnie wiórki kokosowe

Ziemniaczki marcepanowe – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotować na miękko, zemleć na gładką masę.
  2. Do rozgrzanego masła dodać cukier i zagotować (nie doprowadzić do wrzenia).
  3. Następnie dodać ziemniaki, olejek i powoli ciągle mieszając dodawać kaszkę mannę.
  4. Całość zostawić do zastygnięcia. Z zimnej masy formować kulki. Kuleczki obtoczyć w kakao. Można również polać je czekoladą bądź obtoczyć we wiórkach kokosowych.

Ziemniaczki marcepanowe – dodatkowe informacje

Jeśli masa będzie zbyt miękka, można śmiało uformować kuleczki i włożyć je na jakiś czas do zamrażalki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem
Następny przepis: Ziemniaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode