Zielona soczewica z warzywami
Kolorowy, pożywny i pełen smaku – taki jest przepis na zieloną soczewicę z warzywami. To danie, które nie tylko zadowoli podniebienia wegetarian, ale także tych, którzy szukają zdrowych i sycących propozycji na obiad czy kolację. Połączenie zielonej soczewicy i różnorodnych warzyw tworzy niepowtarzalny, pełen harmonii smak. Dodatek ciecierzycy zielonej przekłada się na wartości odżywcze tego dania, podkreślając jego orientalny charakter. Spróbuj tego przepisu i odkryj na nowo prostotę gotowania z warzywami, a jednocześnie jego bogactwo i różnorodność.
admin
Składniki:
- 250 g soczewicy zielonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 małego selera
- 1/2 średniej marchewki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/4 przyprawy do dań z fasoli
Zielona soczewica z warzywami – jak zrobić?
- Moczymy soczewicę. Soczewicę płuczemy i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy na sicie.
- Kroimy warzywa. Cebulkę, czosnek, marchewkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy marchewkę z selerem. Po 5 minutach dodajemy cebulkę, czosnek i smażymy kolejne 5 minut.
- Dodajemy soczewicę. Dodajemy odsączoną soczewicę, doprawiamy przyprawą do dań z fasoli i smażymy do czasu, aż soczewica „zaprzyjaźni” się z warzywami przez 2-3 minuty.
Słowa kluczowe: ciecierzyca zielona przepisy
xxxx – dodatkowe informacje
Może stanowić samodzielne danie wegetariańskie lub być dodatkiem do dań mięsnych. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na gorąco.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zielone kluseczki dla dzieci
Następny przepis: Ciasto Zielona Gruszka z galaretką