Zielona soczewica z warzywami

Zielona soczewica z warzywami

Kolorowy, pożywny i pełen smaku – taki jest przepis na zieloną soczewicę z warzywami. To danie, które nie tylko zadowoli podniebienia wegetarian, ale także tych, którzy szukają zdrowych i sycących propozycji na obiad czy kolację. Połączenie zielonej soczewicy i różnorodnych warzyw tworzy niepowtarzalny, pełen harmonii smak. Dodatek ciecierzycy zielonej przekłada się na wartości odżywcze tego dania, podkreślając jego orientalny charakter. Spróbuj tego przepisu i odkryj na nowo prostotę gotowania z warzywami, a jednocześnie jego bogactwo i różnorodność.

Składniki:

  • 250 g soczewicy zielonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1/4 przyprawy do dań z fasoli

Zielona soczewica z warzywami – jak zrobić?

  1. Moczymy soczewicę. Soczewicę płuczemy i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy na sicie.
  2. Kroimy warzywa. Cebulkę, czosnek, marchewkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy marchewkę z selerem. Po 5 minutach dodajemy cebulkę, czosnek i smażymy kolejne 5 minut.
  3. Dodajemy soczewicę. Dodajemy odsączoną soczewicę, doprawiamy przyprawą do dań z fasoli i smażymy do czasu, aż soczewica „zaprzyjaźni” się z warzywami przez 2-3 minuty.

Słowa kluczowe: ciecierzyca zielona przepisy

xxxx – dodatkowe informacje

Może stanowić samodzielne danie wegetariańskie lub być dodatkiem do dań mięsnych. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na gorąco.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zielone kluseczki dla dzieci
Następny przepis: Ciasto Zielona Gruszka z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode