Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami

Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami

Dzisiejszy przepis to propozycja dla fanów tradycyjnej polskiej kuchni z nutą odświeżającej nowości. Chodzi o nic innego, jak Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami. To połączenie delikatnego mięsa wieprzowego ze smakowitym sosem z dodatkiem aromatycznych kurek. Co prawda, to danie wymaga nieco więcej czasu i zaangażowania, ale bez wątpienia jego smak jest tego warty. Mimo swojego domowego charakteru, żeberka w sosie kurkowym doskonale sprawdzą się jako eleganckie danie na specjalną okazję. Zapraszam do próby!

Składniki:

  • 80 dag żeberek
  • 4 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag kurek
  • 1 marchewka
  • 1 duża śmietana 18%
  • kostka rosołowa
  • pęczek natki pietruszki i koperku
  • słodka i ostra mielona papryka
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • maggi
  • 3 łyżki oleju

Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Żeberka myjemy i po kolei przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, nacieramy majerankiem oraz zmiażdzonym czosnkiem. Olej wlewamy na głęboką patelnie i już na rozgrzany kładziemy mięso. Obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Na drugiej patelni umyte kurki przesmażamy pod koniec dodając cebulę i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę. Przekładamy wszystko do żeberek. Zalewamy bulionem ok.400 ml z kostki rosołowej i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy pietruszkę i koperek w pęczku tak żeby pod koniec wyjąć. Doprawiamy do smaku maggi. Na koniec mieszamy śmietanę z odrobiną sosu i dodajemy do reszty. Dusimy jeszcze 10 min żeby sos się zagęścił. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Najlepiej podawać żeberka w sosie śmietanowym z kurkami z ziemniakami i surówką warzywną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: żeberka w żurawinie
Następny przepis: Żeberka w sosie meksykańskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode