Żeberka w sosie meksykańskim

Żeberka w sosie meksykańskim

Podróż do egzotycznego świata smaków czeka na ciebie z naszym przepisem na żeberka po meksykańsku. Ta pełna aromatów kulinarna przygoda przeniesie Cię wprost do słonecznej Meksyku, bez konieczności opuszczania swojej kuchni. Ogniste, pikantne i niezwykle soczyste, te żeberka w sosie meksykańskim stanowią doskonałe danie główne na rodzinne spotkanie lub przyjęcie dla przyjaciół. Składniki jak papryka chili, kumin czy koriander nadają temu daniu autentycznego charakteru, podkreślając jego głębokie, złożone smaki. Gotując żeberka w ten sposób, na pewno podbijeś serca wszystkich miłośników egzotycznej kuchni. Przygotuj się na prawdziwą fiestę w twoim domu!

Składniki:

  • Przygotuj:
  • – około 2 kg żeberek
  • Na marynatę:
  • – 200 ml sosu meksykańskiego
  • – 0,25 szklanki łagodnego keczupu
  • – 0,5 szklanki pikantnego keczupu
  • – 1 szklanka i troszkę coca-coli
  • – 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • – 1 łyżeczka tymianku
  • – 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub mniej)
  • – kilka chlustów sosu Tabasco (można pominąć)
  • – sól, pieprz
  • – kilka łyżek oleju do smażenia

Żeberka w sosie meksykańskim – jak zrobić?

  1. Dzień wcześniej żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Posypujemy porządnie solą i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie w misce łączymy ze sobą składniki marynaty na jednolitą emulsję. Doprawiamy do smaku.
  2. Powstałą marynatą zalewamy żeberka i pilnujemy, by każde z nich pokryło się marynatą. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce, w międzyczasie można to jeszcze zamieszać.
  3. Następnego dnia żeberka wyjmujemy z marynaty i mocno obsmażamy na odrobinie oleju na patelni grillowej (lub zwykłej, jak sobie chcemy). Obsmażone żeberka przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą, która pozostała w misce. Tłuszczyk z patelni też dodajemy do naczynia. Pieczemy około 1,5h w 190 stopniach, na ostatnie kilka minut zdejmujemy pokrywę. Podajemy gorące z frytkami lub pieczonymi kartofelkami i surówką.

Smacznego!!!!

Żeberka w sosie meksykańskim – dodatkowe informacje

1. W przepisie można pominąć sos Tabasco oraz pieprz cayenne lub zmniejszyć ich ilość według własnych preferencji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami
Następny przepis: Żeberka w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode