Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami
Dzisiejszy przepis to propozycja dla fanów tradycyjnej polskiej kuchni z nutą odświeżającej nowości. Chodzi o nic innego, jak Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami. To połączenie delikatnego mięsa wieprzowego ze smakowitym sosem z dodatkiem aromatycznych kurek. Co prawda, to danie wymaga nieco więcej czasu i zaangażowania, ale bez wątpienia jego smak jest tego warty. Mimo swojego domowego charakteru, żeberka w sosie kurkowym doskonale sprawdzą się jako eleganckie danie na specjalną okazję. Zapraszam do próby!
admin
Składniki:
- 80 dag żeberek
- 4 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag kurek
- 1 marchewka
- 1 duża śmietana 18%
- kostka rosołowa
- pęczek natki pietruszki i koperku
- słodka i ostra mielona papryka
- pieprz
- sól
- majeranek
- maggi
- 3 łyżki oleju
Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami – jak zrobić?
-
1.
Żeberka myjemy i po kolei przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, nacieramy majerankiem oraz zmiażdzonym czosnkiem. Olej wlewamy na głęboką patelnie i już na rozgrzany kładziemy mięso. Obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Na drugiej patelni umyte kurki przesmażamy pod koniec dodając cebulę i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę. Przekładamy wszystko do żeberek. Zalewamy bulionem ok.400 ml z kostki rosołowej i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy pietruszkę i koperek w pęczku tak żeby pod koniec wyjąć. Doprawiamy do smaku maggi. Na koniec mieszamy śmietanę z odrobiną sosu i dodajemy do reszty. Dusimy jeszcze 10 min żeby sos się zagęścił. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Najlepiej podawać żeberka w sosie śmietanowym z kurkami z ziemniakami i surówką warzywną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: żeberka w żurawinie
Następny przepis: Żeberka w sosie meksykańskim