Żeberka duszone z miodem

Żeberka duszone z miodem

Żeberka duszone z miodem to prawdziwa uczta dla miłośników połączeń słodko-słonych. Ta wyjątkowa receptura zapewnia aromatyczną, rozpływającą się w ustach wieprzowinę, która została doskonale uzupełniona smakiem miodu. Unikalne połączenie tych dwóch składników przekłada się na niezrównaną harmonię smaków. Taka propozycja doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje. Duszenie w miodzie nie tylko nadaje żeberkom wyjątkowego smaku, ale także zapewnia im doskonałą konsystencję. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym niezwykłym daniem – żeberka duszone z miodem.

Składniki:

  • 1 kilogram żeberek wieprzowych
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • przyprawa „Grill”
  • 3 łyżki miodu, na przykład wielkokwiatowego
  • majeranek, bazylia
  • olej rzepakowy do smażenia

Żeberka duszone z miodem – jak zrobić?

  1. Mięso dokładnie myjemy. Osuszamy.
  2. Mięso kroimy na zgrabne porcje. Każda powinna mieć „kostkę”. Obsypujemy przyprawą do Grilla.
  3. Czosnek miażdżymy w prasce. Nacieramy mięso czosnkiem, przyprawą, solą, pieprzem.
  4. Polewamy żeberka miodem. Wcieramy w mięso.
  5. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
  6. Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy go. Wkładamy zamarynowane żeberka.
  7. Cebulę kroimy w talarki. Żeberka najpierw na dużym ogniu opiekamy. Przewracamy na drugą stronę, lekko rumieniąc. Uważajmy, aby nie przypalić. Dodajemy cebulę.
  8. Mięso dusimy na niewielkim ogniu do miękkości, podlewając wodą lub bulionem, np. z rosołu. Na końcu doprawiamy do smaku: pieprzem, solą. Wsypujemy suszone zioła.
  9. Żeberka podajemy na gorąco. Smacznego 😉

Żeberka duszone z miodem – dodatkowe informacje

Dobre żeberka, to te, kiedy kostka jest ładnie przerośnięta mięskiem. Do mięsa można dodać suszony kminek, jak ktoś lubi. Żeberka w miodzie podajemy, jako danie obiadowe: z ziemniaczkami, dowolną surówką, np z kiszonej kapusty. Można podawać, jako samodzielne danie z pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WŁOSKIE PTYSIE na DZIEŃ OJCA (ZEPPOLE di S.GIUSEPPE)
Następny przepis: żeberka z dzika w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode