Żeberka duszone z miodem
Żeberka duszone z miodem to prawdziwa uczta dla miłośników połączeń słodko-słonych. Ta wyjątkowa receptura zapewnia aromatyczną, rozpływającą się w ustach wieprzowinę, która została doskonale uzupełniona smakiem miodu. Unikalne połączenie tych dwóch składników przekłada się na niezrównaną harmonię smaków. Taka propozycja doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje. Duszenie w miodzie nie tylko nadaje żeberkom wyjątkowego smaku, ale także zapewnia im doskonałą konsystencję. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym niezwykłym daniem – żeberka duszone z miodem.
admin
Składniki:
- 1 kilogram żeberek wieprzowych
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- przyprawa „Grill”
- 3 łyżki miodu, na przykład wielkokwiatowego
- majeranek, bazylia
- olej rzepakowy do smażenia
Żeberka duszone z miodem – jak zrobić?
- Mięso dokładnie myjemy. Osuszamy.
- Mięso kroimy na zgrabne porcje. Każda powinna mieć „kostkę”. Obsypujemy przyprawą do Grilla.
- Czosnek miażdżymy w prasce. Nacieramy mięso czosnkiem, przyprawą, solą, pieprzem.
- Polewamy żeberka miodem. Wcieramy w mięso.
- Odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
- Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy go. Wkładamy zamarynowane żeberka.
- Cebulę kroimy w talarki. Żeberka najpierw na dużym ogniu opiekamy. Przewracamy na drugą stronę, lekko rumieniąc. Uważajmy, aby nie przypalić. Dodajemy cebulę.
- Mięso dusimy na niewielkim ogniu do miękkości, podlewając wodą lub bulionem, np. z rosołu. Na końcu doprawiamy do smaku: pieprzem, solą. Wsypujemy suszone zioła.
- Żeberka podajemy na gorąco. Smacznego 😉
Żeberka duszone z miodem – dodatkowe informacje
Dobre żeberka, to te, kiedy kostka jest ładnie przerośnięta mięskiem. Do mięsa można dodać suszony kminek, jak ktoś lubi. Żeberka w miodzie podajemy, jako danie obiadowe: z ziemniaczkami, dowolną surówką, np z kiszonej kapusty. Można podawać, jako samodzielne danie z pieczywem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WŁOSKIE PTYSIE na DZIEŃ OJCA (ZEPPOLE di S.GIUSEPPE)
Następny przepis: żeberka z dzika w miodzie