żeberka z dzika w miodzie

żeberka z dzika w miodzie

Jeśli uwielbiasz dziczyznę, przepis na żeberka z dzika w miodzie jest właśnie dla Ciebie. Są to aromatyczne, soczyste i niezwykle smakowite żeberka, które zasmakują każdemu miłośnikowi mięsa. Doskonałe do wykonania na grillu, ale równie dobrze sprawdzą się duszone czy podane w kapuście. Przyrządzanie żeberek z dzika to istna sztuka, która przyciąga swoim unikalnym smakiem zaskakująco odmiennym od tradycyjnych wieprzowych żeberek. Ciekawym urozmaiceniem jest tu dodatek miodu, który nadaje danu słodko-kwasowy, wyrazisty smak. Przy pomocy tego przepisu, odkryjesz nowe możliwości kulinarnego wykorzystania dziczyzny.

Składniki:

  • płat dziczyzny około 1 kg, można zastąpić wieprzowym
  • 3 łyżki miodu
  • 3 – 4 łyżki musztardy, u mnie Dijon
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu kolorowego
  • pół suszonej papryczki chili
  • liść laurowy
  • sól himalajska
  • 2 cebule
  • garść suszonych śliwek
  • główka czosnku
  • kieliszek whisky

Żeberka z dzika w miodzie – jak zrobić?

  1. Tłuszcz na żeberkach nacinamy nożem.
  2. Miód mieszamy z musztardą oraz roztartymi przyprawami. Mieszanką nacieramy mięso. Odstawiamy na noc do lodówki.
  3. Rozgrzewamy garnek o grubym dnie. Kładziemy do niego żeberka tłuszczem do dołu. Smażymy chwilę na dużym ogniu. Dodajemy cebulę, śliwki oraz czosnek. Podlewamy wodą i kieliszkiem whisky. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż żeberka będą miękkie, a sos się skarmelizuje.

Słowa kluczowe: jak przyrządzić żeberka z dzika, żeberka z dziczyzny, żeberka z dzika na grilla, żeberka z dzika duszone, żeberka z dzika w miodzie, żeberka z dzika przepis, żeberka z dzika w kapuście, żeberka z dzika

Porady – dodatkowe informacje

Tak zamarynowane żeberka można również upiec w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka duszone z miodem
Następny przepis: żeberka z dzika w sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode