żeberka z dzika w miodzie
Jeśli uwielbiasz dziczyznę, przepis na żeberka z dzika w miodzie jest właśnie dla Ciebie. Są to aromatyczne, soczyste i niezwykle smakowite żeberka, które zasmakują każdemu miłośnikowi mięsa. Doskonałe do wykonania na grillu, ale równie dobrze sprawdzą się duszone czy podane w kapuście. Przyrządzanie żeberek z dzika to istna sztuka, która przyciąga swoim unikalnym smakiem zaskakująco odmiennym od tradycyjnych wieprzowych żeberek. Ciekawym urozmaiceniem jest tu dodatek miodu, który nadaje danu słodko-kwasowy, wyrazisty smak. Przy pomocy tego przepisu, odkryjesz nowe możliwości kulinarnego wykorzystania dziczyzny.
admin
Składniki:
- płat dziczyzny około 1 kg, można zastąpić wieprzowym
- 3 łyżki miodu
- 3 – 4 łyżki musztardy, u mnie Dijon
- 3 ziarna jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka pieprzu kolorowego
- pół suszonej papryczki chili
- liść laurowy
- sól himalajska
- 2 cebule
- garść suszonych śliwek
- główka czosnku
- kieliszek whisky
Żeberka z dzika w miodzie – jak zrobić?
- Tłuszcz na żeberkach nacinamy nożem.
- Miód mieszamy z musztardą oraz roztartymi przyprawami. Mieszanką nacieramy mięso. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Rozgrzewamy garnek o grubym dnie. Kładziemy do niego żeberka tłuszczem do dołu. Smażymy chwilę na dużym ogniu. Dodajemy cebulę, śliwki oraz czosnek. Podlewamy wodą i kieliszkiem whisky. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż żeberka będą miękkie, a sos się skarmelizuje.
Słowa kluczowe: jak przyrządzić żeberka z dzika, żeberka z dziczyzny, żeberka z dzika na grilla, żeberka z dzika duszone, żeberka z dzika w miodzie, żeberka z dzika przepis, żeberka z dzika w kapuście, żeberka z dzika
Porady – dodatkowe informacje
Tak zamarynowane żeberka można również upiec w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka duszone z miodem
Następny przepis: żeberka z dzika w sosie