Zasmażana biała kapusta ze śmietaną
Zasmażana biała kapusta ze śmietaną to tradycyjny, polski przepis, który idealnie wpasuje się w rodzinną, niedzielną kolację. Znajomość tego dania pozwoli na urozmaicenie domowego menu i dołoży kolejny element do kulinarnego repertuaru. Względnie niewielka ilość składników, jaką wymaga zasmażana kapusta, powinna zachęcić nawet tych, którzy nie przepadają za gotowaniem. Pikanteria i charakterystyczny smak kapusty idealnie komponuje się ze słodkawą, delikatnie kwasową nutą śmietany. Ta oto kombinacja zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Zasmażana kapusta ze śmietaną to gotowy pomysł na ciepłą przekąskę, dodatek do mięsa, ale też doskonałe danie wegetariańskie.
admin
Składniki:
- 1/2 małej główki młodej białej kapusty
- 2 młode marchewki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki masła śmietankowego
- 250 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka octu
- sól, pieprz
Zasmażana biała kapusta ze śmietaną – jak zrobić?
- Warzywa umyć, osuszyć (marchewki obrać). Kapustę poszatkować drobno, marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zalać warzywa wodą, gotować do miękkości około 30 min. Po tym czasie zawartość garnka przelać na sitko.
- Koperek umyć, osuszyć i posiekać drobno. Na patelni rozpuścić masło, włożyć warzywa oraz koperek, wlać ocet, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć około 5 min. do całkowitego odparowania płynu co jakiś czas mieszając.
- Wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać.
Zasmażana biała kapusta ze śmietaną – dodatkowe informacje
Kapusta smakuje podana zarówno na ciepło jak i zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zasmażana kapusta kiszona z białą
Następny przepis: Zapiekany ser feta z warzywami