Zapiekany ser feta z warzywami

Zapiekany ser feta z warzywami

Zapiekany ser feta z warzywami to przepis, który pozytywnie zaskoczy każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej. Narzuca się prostotą przygotowania, a efekt finalny zachwyca kremową konsystencją sera i intensywnym smakiem warzyw. Ciepły ser feta jest bohaterem tego dania – jego złożony, lekko słony smak doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami. To propozycja dla tych, którzy cenią połączenie wyszukanych smaków z prostotą wykonania. Co więcej, zapiekany ser feta i warzywa to danie uniwersalne – sprawdzi się jako szybki obiad, elegancka kolacja, a nawet przekąska na spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • 1 blok sera feta greckiego
  • pomidor malinowy
  • 1 mała cebula
  • kilka plasterków kolorowej papryki
  • kilka suszonych fig lub daktyli
  • kilka oliwek
  • zioła:
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól + pieprz
  • oliwa + zimne masło

Zapiekany ser feta z warzywami – jak zrobić?

  1. składniki 1.
    Paprykę i cebulę kroimy w krążki, suszone daktyle na mniejsze kawałki.
  2. składniki 2.
    Następnie układamy je na dno w naczyniu do zapiekania i posypujemy solą i pieprzem.
  3. składniki 3.
    Na warzywa kładziemy całą kostkę sera, posypujemy wszystko ziołami oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
  4. składniki 4.
    Na wierzch sera układamy naprzemiennie plastry pomidora i cebuli oraz dodajemy pokrojone oliwki. Na koniec skrapiamy całość oliwa i na ser dajemy 3 kosteczki zimnego masła.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez 30 minut. Po 15 minutach przykrywamy danie folią aluminiową lub pokrywką od naczynia.

Zapiekany ser feta z warzywami – dodatkowe informacje

Można dodać dowolne ulubione warzywa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zasmażana biała kapusta ze śmietaną
Następny przepis: Zapiekany ser camembert w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode