Zapiekany ser feta z warzywami
Zapiekany ser feta z warzywami to przepis, który pozytywnie zaskoczy każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej. Narzuca się prostotą przygotowania, a efekt finalny zachwyca kremową konsystencją sera i intensywnym smakiem warzyw. Ciepły ser feta jest bohaterem tego dania – jego złożony, lekko słony smak doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami. To propozycja dla tych, którzy cenią połączenie wyszukanych smaków z prostotą wykonania. Co więcej, zapiekany ser feta i warzywa to danie uniwersalne – sprawdzi się jako szybki obiad, elegancka kolacja, a nawet przekąska na spotkanie ze znajomymi.
admin
Składniki:
- 1 blok sera feta greckiego
- pomidor malinowy
- 1 mała cebula
- kilka plasterków kolorowej papryki
- kilka suszonych fig lub daktyli
- kilka oliwek
- zioła:
- bazylia
- oregano
- zioła prowansalskie
- sól + pieprz
- oliwa + zimne masło
Zapiekany ser feta z warzywami – jak zrobić?
-
1.
Paprykę i cebulę kroimy w krążki, suszone daktyle na mniejsze kawałki. -
2.
Następnie układamy je na dno w naczyniu do zapiekania i posypujemy solą i pieprzem. -
3.
Na warzywa kładziemy całą kostkę sera, posypujemy wszystko ziołami oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). -
4.
Na wierzch sera układamy naprzemiennie plastry pomidora i cebuli oraz dodajemy pokrojone oliwki. Na koniec skrapiamy całość oliwa i na ser dajemy 3 kosteczki zimnego masła.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez 30 minut. Po 15 minutach przykrywamy danie folią aluminiową lub pokrywką od naczynia.
Zapiekany ser feta z warzywami – dodatkowe informacje
Można dodać dowolne ulubione warzywa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zasmażana biała kapusta ze śmietaną
Następny przepis: Zapiekany ser camembert w cieście