Zapiekany ser camembert w cieście

Zapiekany ser camembert w cieście

Przepis ten to połączenie delikatnej francuskiej klasyki – sera camembert z kulinarnym sztuczkiem polegającym na zapieczeniu go w cieście. Wyjątkowy smak i specyficzna tekstura zapiekanego camemberta zaskakuje i zachwyca. Środek jest kremowy i lekko roztopiony, podczas gdy zewnętrzna warstwa cieszy swoją chrupkością. To doskonały wybór na romantyczną kolację we dwoje, snack na wieczorne spotkania z przyjaciółmi czy elegancką przystawkę na rodzinne uroczystości. Ser camembert zapiekany w cieście francuskim to danie, które zawsze zachwyca podniebienie i dodaje wykwintności każdej chwili. Bez wątpienia to prawdziwa uczta dla smakoszy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 ml mleka
  • 180 ml wody
  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g kiełbasy/szynka
  • Dodatkowo:
  • jajko
  • 120-200 g sera camembert
  • olej
  • ząbek czosnku
  • papryka
  • mak
  • sezam

Zapiekany ser camembert w cieście – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier, drożdże i wymieszaj. W środku zrób wgłębienie i nalej ciepłe mleko z wodą. Zamieść ciasto. Na koniec dodaj do ciasta olej i pokrojoną drobniutko kiełbasę lub szynkę. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie odstawać od rąk i miski. Gotowe ciasto posyp trochę mąką i nakryj ręcznikiem. Odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Podziel ciasto na 1/3 i 2/3 części.
  2. 2/3 podziel na 4 równe części i 1/3 podziel również na 4 równe części.
  3. Na początku rozwałkuj części wydzielone z 2/3 ciasta do rozmiaru talerza.
  4. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż je jedno na drugie.
  5. Następnie za pomocą noża do pizzy podziel na 8 części nie przecinając do końca brzegów.
  6. Zakręć trójkąty i wywróć (jak na zdjęciu).
  7. Rozwałkuj części z 1/3 ciasta i wyłóż na środek przygotowanego wcześniej ciasta na blasze. Za pomocą noża do pizzy ponownie wytnij 8 trójkącików.
  8. Zakręć trójkąty i wywróć (jak na zdjęciu).
  9. Pozostałe ciasto wyłóż na środek, a na niego ser camembert. Odstaw aby ciasto urosło.
  10. Posmaruj całość ubitym jajkiem. Posyp makiem i sezamem. Na wierzch sera wyłóż drobno pokrojony czosnek i paprykę. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady – Zapiekany ser camembert w cieście – dodatkowe informacje

Jedz kawałkami maczając w roztopionym serze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany ser camembert
Następny przepis: Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode