Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie
Czy kiedykolwiek spróbowałeś zapiekanek z pieczarkami w śmietanie? Jeśli nie, koniecznie musisz to zrobić! Jeśli tak, to zapraszam do odkrycia nowego przepisu. Farsz do zapiekanek z pieczarkami to absolutna bomba smaków – lekko słodkawy i lekko pikantny, z dodatkiem gęstej, kremowej śmietany, która dodaje potrawie aksamitnej miękkości. To danie jest doskonałą propozycją na rodzinne spotkanie lub imprezę z przyjaciółmi. Łatwo dodajesz do tego różnego rodzaju składniki i tworzyć własne wersje. Przekonaj się sam, jak wspaniale smakują te zapiekanki z pieczarkami w śmietanie.
admin
Składniki:
- – chleb
- – 200 g żółtego sera
- – 500 g pieczarek
- – 3 cebule
- – śmietana 18%
- – natka pietruszki
- – koperek
- – sól
- – pieprz
Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie – jak zrobić?
-
1.
Pieczywo np. chleb, bułki smarujemy masłem lub majonezem. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na maśle. W międzyczasie przygotowujemy sos – do szklanki śmietany18% dodajemy natkę pietruszki, koperek, pieprz i sól. Mieszamy je. Dodajemy do pieczarek kiedy są już miękkie i dusimy na małym ogniu ok 10 minut mieszając co jakiś czas.
-
2.
Nakładamy pieczarki na pieczywo. Ścieramy ser na tarce i kładziemy na pieczarki. Pieczemy ok 10-15 minut.
Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie – dodatkowe informacje
Do zapiekanek z pieczarkami możesz dodać ulubioną wędlinę lub świeżą paprykę. Dodatkowo, możesz dosypać zioła prowansalskie do śmietany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zapiekanki z pieczarkami i szynką
Następny przepis: Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym