zapiekanki z pieczarkami i szynką

zapiekanki z pieczarkami i szynką

Zapiekanki z pieczarkami i szynką to prawdziwa gratka dla miłośników jednogarnkowych dań i aromatycznych składników. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku podstawowych składników – pieczarek i szynki dla pełni smaku, a także ser żółty i jajka, które nadadzą zapiekankom niepowtarzalnej konsystencji. Całość przyozdobiona przyprawami tworzy potrawę, której aromat sprawi, że nikt nie będzie mógł się jej oprzeć. Zapiekanka z pieczarkami i szynką to też doskonały sposób na wykorzystanie pieczywa, które już zaczyna tężeć – po upieczeniu staje się bowiem ponownie chrupiące i pyszne. Zasmakuj w tej prostej, a jednocześnie niesamowicie smacznej potrawie.

Składniki:

  • – 12 kromek chleba lub 6 małych bułek
  • – ok. 400 dag pieczarek
  • – 2 średniej wielkości cebule
  • – kilka plasterków szynki
  • – 12 plasterków żółtego sera lub 20 dag w kawałku do starcia na tarce
  • – pieprz
  • – sól
  • – zioła prowansalskie
  • – bazylia
  • – masło
  • – olej do posmarowania blachy
  • – ketchup

Zapiekanki z pieczarkami i szynką – jak zrobić?

  1. Pieczarki kroimy i smażymy z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Szynkę kroimy na paseczki, posypujemy bazylią i smażymy na małej ilości tłuszczu.
  3. Chleb smarujemy masłem, na każdej kromce kładziemy porcję pieczarek i szynki, następnie ser i posypujemy ziołami prowansalskimi.
  4. Kromki układamy na posmarowanej cienko tłuszczem blaszce.
  5. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Gotowe zapiekanki polewamy ketchupem.

zapiekanki z pieczarkami i szynką – dodatkowe informacje

Zapiekanki smakują równie dobrze bez dodatku szynki. Ciekawy smak możemy uzyskać posypując masło szczyptą granulowanego czosnku lub dokładając dodatkowy ser pod pieczarki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany fioletowy kalafior
Następny przepis: Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode