zapiekanki z pieczarkami i szynką
Zapiekanki z pieczarkami i szynką to prawdziwa gratka dla miłośników jednogarnkowych dań i aromatycznych składników. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku podstawowych składników – pieczarek i szynki dla pełni smaku, a także ser żółty i jajka, które nadadzą zapiekankom niepowtarzalnej konsystencji. Całość przyozdobiona przyprawami tworzy potrawę, której aromat sprawi, że nikt nie będzie mógł się jej oprzeć. Zapiekanka z pieczarkami i szynką to też doskonały sposób na wykorzystanie pieczywa, które już zaczyna tężeć – po upieczeniu staje się bowiem ponownie chrupiące i pyszne. Zasmakuj w tej prostej, a jednocześnie niesamowicie smacznej potrawie.
admin
Składniki:
- – 12 kromek chleba lub 6 małych bułek
- – ok. 400 dag pieczarek
- – 2 średniej wielkości cebule
- – kilka plasterków szynki
- – 12 plasterków żółtego sera lub 20 dag w kawałku do starcia na tarce
- – pieprz
- – sól
- – zioła prowansalskie
- – bazylia
- – masło
- – olej do posmarowania blachy
- – ketchup
Zapiekanki z pieczarkami i szynką – jak zrobić?
- Pieczarki kroimy i smażymy z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Szynkę kroimy na paseczki, posypujemy bazylią i smażymy na małej ilości tłuszczu.
- Chleb smarujemy masłem, na każdej kromce kładziemy porcję pieczarek i szynki, następnie ser i posypujemy ziołami prowansalskimi.
- Kromki układamy na posmarowanej cienko tłuszczem blaszce.
- Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Gotowe zapiekanki polewamy ketchupem.
zapiekanki z pieczarkami i szynką – dodatkowe informacje
Zapiekanki smakują równie dobrze bez dodatku szynki. Ciekawy smak możemy uzyskać posypując masło szczyptą granulowanego czosnku lub dokładając dodatkowy ser pod pieczarki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekany fioletowy kalafior
Następny przepis: Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie