Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym
Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym to danie, które swoją prostotą i smakiem zaskoczy niejednego miłośnika czosnkowych przysmaków. Dzięki połączeniu aromatycznych ziół i ostrego czosnku, stworzymy danie, które zachwyci nie tylko nas, ale także naszych gości. Te apetyczne zapiekanki świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na szybki posiłek w ciągu dnia. Kusząca wizja chrupiącego, ziołowo-czosnkowego masła topiącego się na gorącym pieczywie to obraz, który skutecznie pobudzi zmysły każdego smakosza. Zapiekanki czosnkowe to prosty przepis, który z łatwością wykonasz w swojej kuchni.
admin
Składniki:
- Na 8 zapiekanek:
- 4 półbagietki
- 4 duże plastry szynki (u mnie wiejska)
- 2 duże cebule
- 1 duży pomidor
- 30 dag żółtego sera w kostce
- 100 gram miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym – jak zrobić?
-
1.
Masło wrzucamy do małej miseczki. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano i bazylię. Dokładnie łączymy. -
2.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidora w cienkie plasterki. Szynkę przekrawamy na pół. -
3.
Bagietki dzielimy na połowy. Każdą z nich smarujemy masełkiem, następnie posypujemy kostkami cebuli, układamy pół plastra szynki, po 2-3 plastry pomidora i posypujemy startym serem. -
4.
Pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez 20-25 minut w 180 stopniach. Podajemy zaraz po upieczeniu, jeszcze gorące, jeśli lubimy polewamy ketchupem i majonezem.
Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym – dodatkowe informacje
-Takie zapiekanki stanowią świetną, imprezową przekąskę.
-Zapiekanki spokojnie możemy upiec w starym prodziżu, bez regulacji temperatury. Wykładamy go wtedy folią aluminiową i pieczemy przez 20 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie
Następny przepis: Zapiekanki z ciasta na pizzę