Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym

Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym

Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym to danie, które swoją prostotą i smakiem zaskoczy niejednego miłośnika czosnkowych przysmaków. Dzięki połączeniu aromatycznych ziół i ostrego czosnku, stworzymy danie, które zachwyci nie tylko nas, ale także naszych gości. Te apetyczne zapiekanki świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na szybki posiłek w ciągu dnia. Kusząca wizja chrupiącego, ziołowo-czosnkowego masła topiącego się na gorącym pieczywie to obraz, który skutecznie pobudzi zmysły każdego smakosza. Zapiekanki czosnkowe to prosty przepis, który z łatwością wykonasz w swojej kuchni.

Składniki:

  • Na 8 zapiekanek:
  • 4 półbagietki
  • 4 duże plastry szynki (u mnie wiejska)
  • 2 duże cebule
  • 1 duży pomidor
  • 30 dag żółtego sera w kostce
  • 100 gram miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Masło wrzucamy do małej miseczki. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano i bazylię. Dokładnie łączymy.
  2. 2.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidora w cienkie plasterki. Szynkę przekrawamy na pół.
  3. 3.
    Bagietki dzielimy na połowy. Każdą z nich smarujemy masełkiem, następnie posypujemy kostkami cebuli, układamy pół plastra szynki, po 2-3 plastry pomidora i posypujemy startym serem.
  4. 4.
    Pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez 20-25 minut w 180 stopniach. Podajemy zaraz po upieczeniu, jeszcze gorące, jeśli lubimy polewamy ketchupem i majonezem.

Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym – dodatkowe informacje

-Takie zapiekanki stanowią świetną, imprezową przekąskę.

-Zapiekanki spokojnie możemy upiec w starym prodziżu, bez regulacji temperatury. Wykładamy go wtedy folią aluminiową i pieczemy przez 20 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie
Następny przepis: Zapiekanki z ciasta na pizzę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode