Zapiekanki z łososiem
Podróżujmy kulinarnie do królestwa smaku i próbujmy różnych potraw, które rozbudzają nasze kubki smakowe. Jednym z takich dań, które możemy samodzielnie przygotować, są zapiekanki z łososiem. To połączenie kremowej zapiekanki z delikatnym smakiem wędzonego łososia to prawdziwa uczta dla miłośników ryb. Właśnie proponuję przepis na tę wyjątkową potrawę, która jest jednocześnie bogata w zdrowe tłuszcze omega-3, białko i ma cudowny smak. Te zapiekanki z łososiem są idealne na kolację, imprezę albo jako dodatek do obiadu. Więc nie czekaj, sprawdź, co będzie Ci potrzebne, aby przygotować te pyszne zapiekanki z łososiem.
admin
Składniki:
- Na 4 zapiekanki:
- 2 półbagietki
- 150 g łososia wędzonego
- 1 kula mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Zapiekanki z łososiem – jak zrobić?
-
1.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Bagietki przekrawamy na pół.
-
2.
Bagietki posypujemy oregano i połową mozzarelli. Układamy łososia. Następnie układamy paprykę i czerwoną cebulę. Posypujemy resztą mozzarelli.
-
3.
Pieczemy przez 25-30 minut w 200 stopniach. Podajemy gorące z ketchupem, sosem czosnkowym lub bez dodatków. Smacznego!
Zapiekanki z łososiem – dodatkowe informacje
Użyłam łososia wędzonego na gorąco, ale równie dobrze, można wykorzystać łososia wędzonego na zimno 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym
Następny przepis: Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna