Zapiekanki z łososiem

Zapiekanki z łososiem

Podróżujmy kulinarnie do królestwa smaku i próbujmy różnych potraw, które rozbudzają nasze kubki smakowe. Jednym z takich dań, które możemy samodzielnie przygotować, są zapiekanki z łososiem. To połączenie kremowej zapiekanki z delikatnym smakiem wędzonego łososia to prawdziwa uczta dla miłośników ryb. Właśnie proponuję przepis na tę wyjątkową potrawę, która jest jednocześnie bogata w zdrowe tłuszcze omega-3, białko i ma cudowny smak. Te zapiekanki z łososiem są idealne na kolację, imprezę albo jako dodatek do obiadu. Więc nie czekaj, sprawdź, co będzie Ci potrzebne, aby przygotować te pyszne zapiekanki z łososiem.

Składniki:

  • Na 4 zapiekanki:
  • 2 półbagietki
  • 150 g łososia wędzonego
  • 1 kula mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Zapiekanki z łososiem – jak zrobić?

  1. 1.

    Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Bagietki przekrawamy na pół.

  2. 2.

    Bagietki posypujemy oregano i połową mozzarelli. Układamy łososia. Następnie układamy paprykę i czerwoną cebulę. Posypujemy resztą mozzarelli.

  3. 3.

    Pieczemy przez 25-30 minut w 200 stopniach. Podajemy gorące z ketchupem, sosem czosnkowym lub bez dodatków. Smacznego!

Zapiekanki z łososiem – dodatkowe informacje

Użyłam łososia wędzonego na gorąco, ale równie dobrze, można wykorzystać łososia wędzonego na zimno 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym
Następny przepis: Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode