Zapiekane ziemniaki ze śmietaną czosnkiem i gałką muszkatołową
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- 300 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- 5 dag masła
- olej
Zapiekane ziemniaki ze śmietaną czosnkiem i gałką muszkatołową – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry.
2. Czosnek obrać, drobno posiekać.
3. Dno i boki naczynia do zapiekania posmarować olejem, posypać czosnkiem.
4. Krążki ziemniaczane układać dookoła, zakłądając jeden za drugi.
5. Gdy będzie już gotowa jedna warstwa oprószyć gałką muszkatołową i układać kolejną. Posypać gałką i ułożyć trzecią warstwę.
6. Śmietanę zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
7. Gorącą śmietaną zalać przygotowane ziemniaki.
8. Masło pokroić w drobne płatki, rozłożyć równomiernie na wierzchu.
9. Piec ok 50-60 min w 200 stopniach.
10. Aby sparwdzić czy ziemniaki są już miękkie wystarczy wbić widelec. Jeśli nie stawia oporu – są już gotowe.
Zapiekane ziemniaki ze śmietaną czosnkiem i gałką muszkatołową – dodatkowe informacje
Zapiekankę można przykryć pod koniec folią aluminiową, żeby się wierzch za bardzo nie przypiekł.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zapiekanka z mozzarellą i pomidorami
Następny przepis: Zapiekanka a'la bolognese