zapiekanka z mozzarellą i pomidorami

zapiekanka z mozzarellą i pomidorami

Zapiekanka z mozzarellą i pomidorami to doskonała propozycja na szybki obiad lub kolację. To połączenie klasycznej włoskiej mozzarelli i soczystych pomidorów, co tworzy danie pełne smaku i aromatu. Łatwo jest je przygotować, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich amatorów kuchni śródziemnomorskiej. Ten przepis na zapiekaną mozzarellę z pomidorami jest idealny dla tych, którzy uwielbiają proste, ale satysfakcjonujące dania. Z chlebem czosnkowym lub świeżą bagietką tworzy pełnowartościowe, sycące danie. Zapiekanka ta jest także świetnym rozwiązaniem dla wegetarian.

Składniki:

  • 1/2 bagietki
  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • suszona bazylia
  • masło
  • sól morska

Zapiekanka z mozzarellą i pomidorami – jak zrobić?

  1. 1.
    Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
    Bagietkę kroję na małe kromki, każdą z nich smaruję masłem.
    Na każdą kromkę układam plaster pomidora, przyprószam solą morską, następnie kładę plaster mozzarelli i posypuję suszoną bazylią.
    Tak przygotowaną bagietkę przekładam na blachę i zapiekam w nagrzanym piekarniku przez ok. 6 – 8 minut, do momentu aż ser się rozpuści a bagietka będzie chrupiąca.
  2. 2.
    Po lekkim ostygnięciu od razu podaję zapiekanki w towarzystwie ulubionych dodatków takich jak sos czosnkowy czy ketchup.

Porady – dodatkowe informacje

Sos czosnkowy świetnie komponuje się z zapiekanką z mozzarellą i pomidorami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka a'la gołąbki
Następny przepis: Zapiekanka a'la ratatouille

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode