Zapiekanka a'la gołąbki

Zapiekanka a’la gołąbki

Zapiekanka a’la gołąbki to doskonałe połączenie dwóch nadzwyczaj smacznych dań, które rozpali kubki smakowe każdego miłośnika kuchni polskiej. Wykorzystując tradycyjne składniki gołąbków jak mięso mielone, kapusta, ryż, a także dodatkowo warzywa, sosy i ser, stworzono danie jednogarnkowe o wyjątkowej konsystencji i głębokim, bogatym smaku. To genialny pomysł na połączenie klasycznego obiadu z domowym, komfortowym posiłkiem, który znakomicie sprawdzi się nie tylko na rodzinnej kolacji, ale również na imprezie lub spotkaniu ze znajomymi. Przygotowanie tej zapiekanki nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno przekroczy Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 15 dag ryżu basmati
  • 2 cebule (ok. 25 dag)
  • 1/2 główki kapusty (ok. 75 dag)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • posiekana zielona pietruszka

Zapiekanka a’la gołąbki – jak zrobić?

  1. Cebule obieramy i drobno siekamy. Smażymy na 3 łyżkach oleju na jasnozłoty kolor. Ryż wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 8 minut odcedzamy. Do gorącego ryżu dodajemy przysmażoną cebulę i dokładnie mieszamy.
  2. Do przestudzonego ryżu dodajemy surowe mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to ręką).
  3. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki cukru i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i studzimy.
  4. Pomidory wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę oleju, czosnek granulowany, bazylię i oregano oraz sól i pieprz do smaku, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Studzimy. Dodajemy mąkę i roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy.
  5. Sos pomidorowy i kapustę mieszamy i połowę wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 1 łyżką oleju. Na kapustę kładziemy farsz mięsno – ryżowy i na wierzch resztę kapusty z pomidorami.
  6. Pieczemy 60 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z termoobiegiem. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Zapiekanka a’la gołąbki – dodatkowe informacje

Jeśli używamy zwykłego ryżu, trzeba go gotować trochę dłużej, ale ziarenka powinny być w środku lekko twardawe. Z podanej ilości składników otrzymamy 5-6 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZAPIEKANKA-CHAŁKA Z JABŁKAMI
Następny przepis: zapiekanka z mozzarellą i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode