Zapiekanka a'la bolognese

Zapiekanka a’la bolognese

Zapiekanka a’la bolognese to wyjątkowo aromatyczne, jednogarnkowe danie, które z pewnością zaskoczy niejednego smakosza. Znakomite połączenie charakterystycznego sosu bolognese z dodatkiem wybranych warzyw i aromatycznym serem zapewnia nie tylko satysfakcjonujący posiłek, ale również niesamowite doznanie smakowe. Dzięki swojej uniwersalności, zapiekanka bolognese doskonale sprawdza się zarówno jako rodzinny obiad, jak i przyjęciowy posiłek. Składniki, które są potrzebne do przygotowania tej zapiekanki, są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Docenią to zarówno początkujący kucharze, jak i ci bardziej doświadczeni.

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g kurek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • posiekana natka pietruszki
  • masło do wysmarowania formy

Zapiekanka a’la bolognese – jak zrobić?

  1. Zapiekanka a'la bolognese 1.
    Makaron ugotuj w lekko posolonej wodzie al’ dente. Odcedź. Paprykę przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię z rozgrzanym olejem przełóż warzywa i chwilę podsmaż. Kurki umyj, oczyśc, pokrój na mniejsze kawałki i połącz z resztą składników. Całość krótko podduś mieszając, po czym zdejmij z patelni.
  2. Zapiekanka a'la bolognese 2.
    Na tą samą patelnię przełóż mięso mielone. Dokładnie podsmaż, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodaj podsmażone warzywa z kurkami i pomidory z puszki. Wymieszaj, aby smaki się połączyły, dodaj zioła prowansalskie.
  3. Zapiekanka a'la bolognese 3.
    Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż makaron, a następnie sos z mielonym. Zapiekaj 20 minut w 180 st, po czym posyp startym żółtym serem. Jeszcze chwilę podpiecz, żeby ser się rozpuścił. Przed podaniem zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zapiekanka a’la bolognese – dodatkowe informacje

zamiast kurek można dać pieczarki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekane ziemniaki ze śmietaną czosnkiem i gałką muszkatołową
Następny przepis: Zapiekanka 4 sery

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode