ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA

ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA

Zapiekana dynia makaronowa to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością pokocha każdy miłośnik dyni. Obecna w wielu przepisach kulinarnych, dynia makaronowa charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem i delikatną konsystencją, której nie da się zapomnieć. To danie, pełne witamin i składników odżywczych, stanowi doskonałe źródło zdrowia w sezonie jesienno-zimowym. W połączeniu z chrupiącą skórką, pieczona dynia makaronowa robi niesamowite wrażenie na podniebieniu. Zapiekana dynia makaronowa to danie, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

Składniki:

  • 2 Dynie makaronowe średniej wielkości
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 Por
  • 1 Papryka dowolnego koloru
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Olej do podsmażenia
  • Listki bazylii do dekoracji

Zapiekana dynia makaronowa – jak zrobić?

  1. DYNIE DOKŁADNIE MYJEMY I KROIMY WZDŁUŻ NA POŁOWY. USUWAMY PESTKI WRAZ Z PRZYLEGŁOŚCIAMI. NAKŁUWAMY WIDELCEM I SOLIMY. PIECZEMY W 200 STOPNIACH PRZEZ OK 25 MINUT. PO UPIECZENIU MIĄŻSZ WYCIĄGAMY WIDELCEM. SKORUPEK NIE WYRZUCAMY
  2. MIĘSO PODSMAŻAMY NA NIEWIELKIEJ ILOŚCI OLEJU. DODAJEMY POKROJONEGO W PLASTERKI PORA I PAPRYKĘ POKROJONĄ W PASKI. PODLEWAMY ODROBINĄ WODY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI. POD KONIEC DUSZENIA DODAJEMY KONCENTRAT POMIDOROWY I CZOSNEK.
  3. WYDRĄŻONY MIĄŻSZ Z DYNI MAKARONOWEJ MIESZAMY Z SOSEM. PRZYPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ, PIEPRZEM I ZIOŁAMI.
  4. PRZYGOTOWANYM FARSZEM NAPEŁNIAMY SKORUPKI PO DYNI.
    ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 200 STOPNI PRZEZ OK 20 MINUT.

Słowa kluczowe: dynia makaronowa- przepisy kulinarne, pieczona dynia makaronowa, dania z dyni makaronowej, dynia makaronowa przepisy

ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA – dodatkowe informacje

UWAGA, dynia makaronowa ma bardzo twardą skórkę. Pod koniec zapiekania potrawę można posypać startym żółtym serem lub posmarować majonezem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI
Następny przepis: Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode