Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus

Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus

Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus to doskonały pomysł na zdrowy i sycący posiłek. Delikatna cukinia zapiekana w piekarniku uzupełniona intensywnym smakiem szpinaku, słonym aromatem sera fety i delikatnym kuskusem to doskonałe połączenie, które zachwyci każdego miłośnika warzyw. Ta potrawa jest nie tylko pyszna, ale także niesamowicie zdrowa – zawiera dużo białka, błonnika oraz witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To danie jest nie tylko kolorowe, ale też pełne różnorodnych smaków, które dopełniają się, tworząc niezapomniane doznania kulinarne.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 80 g kaszy kuskus
  • 150 g sera typu feta
  • 2 garście szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek
  • sól, pieprz

Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus – jak zrobić?

  1. Cukinię obierz ze skórki i przekrój na pół, a następnie wydrąż środek.
    Połówki cukinii posmaruj oliwą z oliwek i posyp ziołami, ułóż w naczyniu żaroodpornym drążeniem do góry.
    Naczynie z cukiniami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut.
  2. Na patelni podsmaż przez 1 minutę czosnek na maśle, dodaj szpinak, smaż aż całkowicie zwiędnie.
    Kaszkę kuskus zalej wrzącą wodą tak, by woda zakrywała ją ponad 1 cm i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
    Do usmażonego szpinaku dodaj rozdrobniony ser typu feta, kaszkę kuskus. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Na podpieczone połówki cukinii nałóż odpowiednie porcje farszu.
    Naczynie żaroodporne z nafaszerowanymi cukiniami wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze 20 minut w temperaturze 180°C.

xxxx – dodatkowe informacje

Kaszkę kuskus można zastąpić zdrowszą kaszą jaglaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA
Następny przepis: Zapiekana dynia makaronowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode