Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na zapiekaną cukinię z kaszą jaglaną i pieczarkami! Ten lekki, zdrowy i niezwykle smaczny posiłek sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację. Kasza jaglana w połączeniu z pieczarkami tworzy sycące i smakowite nadzienie, które doskonale komponuje się z delikatnym smakiem cukinii. Przepis ten jest również doskonałym wyborem dla osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Proste składniki i niewielki czas przygotowania sprawiają, że jest to idealna propozycja na szybki i zdrowy posiłek. Zapraszamy do kulinarnego świata, pełnego smaku i zdrowia!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 10 dkg kaszy jaglanej
  • 8-10 pieczarek
  • 10-15 dkg startego żółtego sera
  • przyprawy: sól, oregano, papryka słodka i ostra albo gotowa mieszanka przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakowa węgierska
  • natka z pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • ketchup
  • 1 łyżka masła

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach. Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła. Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam do smaku. Akurat miałam bardzo fajne mieszanki przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakową. Podobny smak można uzyskać przyprawiając paprykami, oregano i solą. Do wydrążonych cukinii nałożyłam odrobinę żółtego sera a następnie farsz. Brzegi cukinii posmarowałam odrobiną oleju. Cukinie wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Przed końcem pieczenia posypałam startym żółtym serem. Podawałam oprószone natką z pietruszki i ketchupem.

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami – dodatkowe informacje

Notatki:

* jeśli środek cukinii co wydrążamy nie ma ziaren można usmażyć z pieczarkami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA
Następny przepis: Zapiekana dynia makaronowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode