Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus
Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus to doskonały pomysł na zdrowy i sycący posiłek. Delikatna cukinia zapiekana w piekarniku uzupełniona intensywnym smakiem szpinaku, słonym aromatem sera fety i delikatnym kuskusem to doskonałe połączenie, które zachwyci każdego miłośnika warzyw. Ta potrawa jest nie tylko pyszna, ale także niesamowicie zdrowa – zawiera dużo białka, błonnika oraz witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To danie jest nie tylko kolorowe, ale też pełne różnorodnych smaków, które dopełniają się, tworząc niezapomniane doznania kulinarne.
admin
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 80 g kaszy kuskus
- 150 g sera typu feta
- 2 garście szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek
- sól, pieprz
Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus – jak zrobić?
-
Cukinię obierz ze skórki i przekrój na pół, a następnie wydrąż środek.
Połówki cukinii posmaruj oliwą z oliwek i posyp ziołami, ułóż w naczyniu żaroodpornym drążeniem do góry.
Naczynie z cukiniami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut. -
Na patelni podsmaż przez 1 minutę czosnek na maśle, dodaj szpinak, smaż aż całkowicie zwiędnie.
Kaszkę kuskus zalej wrzącą wodą tak, by woda zakrywała ją ponad 1 cm i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Do usmażonego szpinaku dodaj rozdrobniony ser typu feta, kaszkę kuskus. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. -
Na podpieczone połówki cukinii nałóż odpowiednie porcje farszu.
Naczynie żaroodporne z nafaszerowanymi cukiniami wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze 20 minut w temperaturze 180°C.
xxxx – dodatkowe informacje
Kaszkę kuskus można zastąpić zdrowszą kaszą jaglaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA
Następny przepis: Zapiekana dynia makaronowa