Zaklepus

Zaklepus

Odkryj smak tradycyjnej polskiej kuchni z przepisem na zaklepusy. To danie zapewne przypomni niejednej osobie domowe obiady przygotowywane przez babcie lub mamy. Wykonanie zaklepusów nie jest skomplikowane, a rezultat końcowy przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy. Te małe, okrągłe kluski z dziurką w środku to kwintesencja polskiego komfortowego jedzenia. Zachwycają swoją prostotą, a jednocześnie niezwykłym smakiem. Mogą być podawane z różnego rodzaju dodatkami, zarówno słonymi, jak i słodkimi. Daj się porwać tradycji i odkryj na nowo smak zaklepusów.

Składniki:

  • Dla jednej osoby:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • mała cebulka
  • sól pieprz

Zaklepus – jak zrobić?

  1. Cebulkę drobno posiekać, usmażyć na złoto na oleju. Z mąki i wody zrobić „zaklepkę”, dodać do niej rozkłócone jaja, sól i pieprz, wylać na patelnię z cebulką i smażyć jak jajecznicę.

Zaklepus – dodatkowe informacje

Zaklepusy można także zrobić na podsmażonym boczku, kiełbasie, skwarkach, pieczarkach i wzbogacić je posiekanym szczypiorkiem. Na śniadanie i kolację podaje się je ze świeżym pieczywem, a na obiad z smażonymi ziemniakami i kefirem.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą
Następny przepis: Zając Wielkanocny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode