Zaklepus
Odkryj smak tradycyjnej polskiej kuchni z przepisem na zaklepusy. To danie zapewne przypomni niejednej osobie domowe obiady przygotowywane przez babcie lub mamy. Wykonanie zaklepusów nie jest skomplikowane, a rezultat końcowy przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy. Te małe, okrągłe kluski z dziurką w środku to kwintesencja polskiego komfortowego jedzenia. Zachwycają swoją prostotą, a jednocześnie niezwykłym smakiem. Mogą być podawane z różnego rodzaju dodatkami, zarówno słonymi, jak i słodkimi. Daj się porwać tradycji i odkryj na nowo smak zaklepusów.
admin
Składniki:
- Dla jednej osoby:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- pół szklanki wody
- mała cebulka
- sól pieprz
Zaklepus – jak zrobić?
- Cebulkę drobno posiekać, usmażyć na złoto na oleju. Z mąki i wody zrobić „zaklepkę”, dodać do niej rozkłócone jaja, sól i pieprz, wylać na patelnię z cebulką i smażyć jak jajecznicę.
Zaklepus – dodatkowe informacje
Zaklepusy można także zrobić na podsmażonym boczku, kiełbasie, skwarkach, pieczarkach i wzbogacić je posiekanym szczypiorkiem. Na śniadanie i kolację podaje się je ze świeżym pieczywem, a na obiad z smażonymi ziemniakami i kefirem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą
Następny przepis: Zając Wielkanocny