Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą
Przedstawiamy przepis na wyjątkowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Mają one niepowtarzalne, delikatne połączenie smaków, które z pewnością urzeka każdego amatora kuchni. To doskonała propozycja na śniadanie, lunch bądź kolację, przełamująca tradycyjne podejście do naleśników. Idealne dla osób, które uwielbiają połączenie słodko-słonych smaków. Te zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą są niewątpliwie smakowitym, satysfakcjonującym daniem, które zachwyci Wasze kubki smakowe. To potrawa pełna zieleni, zdrowa i pożywna. Niezwykle łatwa do przygotowania, więc z pewnością poradzi sobie z nią każdy, niezależnie od doświadczenia w kuchni.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 4-5 łyżek wody
- szczypta soli
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300g szpinaku mrożonego w liściach lub rozdrobnionego
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- 130 g sera feta
- 2 łyżki mleka
- olej do smażenia
Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?
- Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i wodę. Mieszamy za pomocą miksera aż do uzyskania gładkiego ciasta.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienkie placki.
- Cebulę obieramy i drobno kroimy. Szklimy ją na oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak (zamrożony) i smażymy do momentu aż cała woda ze szpinaku odparuje, a masa warzywna stanie się gęsta. Doprawiamy ją w międzyczasie przyprawami. Do miseczki wkładamy ser feta, dodajemy 2 łyżki mleka i ucieramy razem do powstania gładkiej masy.
- Na naleśniku układamy na przemian masę szpinakową i serową. Zwijamy naleśnika. Naleśniki świetnie smakują podane z sosem czosnkowym.
- Jeśli do dania używamy świeżego szpinaku to należy usunąć z niego łodygi. Można go najpierw podsmażyć na patelni tak, aby liście „zwiędły”, przełożyć na sitko, aby ostygł, a następnie drobno pokroić.
Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą – dodatkowe informacje
Naleśniki można również zapiec w piekarniku posypując je startym żółtym serem. Do masy szpinakowej można dodać również kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów.