Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą

Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą

Przedstawiamy przepis na wyjątkowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Mają one niepowtarzalne, delikatne połączenie smaków, które z pewnością urzeka każdego amatora kuchni. To doskonała propozycja na śniadanie, lunch bądź kolację, przełamująca tradycyjne podejście do naleśników. Idealne dla osób, które uwielbiają połączenie słodko-słonych smaków. Te zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą są niewątpliwie smakowitym, satysfakcjonującym daniem, które zachwyci Wasze kubki smakowe. To potrawa pełna zieleni, zdrowa i pożywna. Niezwykle łatwa do przygotowania, więc z pewnością poradzi sobie z nią każdy, niezależnie od doświadczenia w kuchni.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300g szpinaku mrożonego w liściach lub rozdrobnionego
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 130 g sera feta
  • 2 łyżki mleka
  • olej do smażenia

Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?

  1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i wodę. Mieszamy za pomocą miksera aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienkie placki.
  3. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Szklimy ją na oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak (zamrożony) i smażymy do momentu aż cała woda ze szpinaku odparuje, a masa warzywna stanie się gęsta. Doprawiamy ją w międzyczasie przyprawami. Do miseczki wkładamy ser feta, dodajemy 2 łyżki mleka i ucieramy razem do powstania gładkiej masy.
  4. Na naleśniku układamy na przemian masę szpinakową i serową. Zwijamy naleśnika. Naleśniki świetnie smakują podane z sosem czosnkowym.
  5. Jeśli do dania używamy świeżego szpinaku to należy usunąć z niego łodygi. Można go najpierw podsmażyć na patelni tak, aby liście „zwiędły”, przełożyć na sitko, aby ostygł, a następnie drobno pokroić.

Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą – dodatkowe informacje

Naleśniki można również zapiec w piekarniku posypując je startym żółtym serem. Do masy szpinakowej można dodać również kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZAKWAS CHLEBOWY
Następny przepis: Zaklepus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode