Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem

Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem

Czy jesteś gotowy na kulinarną przygodę? Przygotuj się na niezwykle smakowite danie, które skradnie serca zarówno miłośników mięsa, jak i grzybów. Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem to propozycja dla tych, którzy cenią sobie oryginalne połączenia smaków. W starannie dobranych składnikach odkryjesz sekret prawdziwie wykwintnej potrawy. Głęboki aromat grzybów, soczystość mięsa i słodkawy akcent marchewkowego musu – to wszystko tworzy niepowtarzalny mariaż smaków. Teraz moja propozycja trafi do twojej kuchni. Czeka na Ciebie prawdziwe kulinarno-estetyczne przeżycie! Bez wątpienia, ten wytrawny torcik zaskoczy Cię swoją unikalnością. Gotowy na tę podróż?

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 200 g maślaków (waga po oczyszczeniu)
  • 2 marchewki (250 g)
  • 1/4 bulwy selera (150 g)
  • Składnik podstawowy dodatkowy:
  • 4 jajka
  • Składniki robocze:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 10 g żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • masło do wysmarowania formy
  • Dekoracja:
  • marynowane pieczarki
  • gałązki zielonej pietruszki

Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem – jak zrobić?

  1. 1.
    Białko 1 jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtko, miksujemy. Mięso rozdrabniamy widelcem, dodajemy do piany i nadal miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Tortownicę o średnicy 16 cm smarujemy niewielką ilością masła. Masę mięsną przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i zapiekamy 15 minut.
  2. 2.
    Maślaki dokładnie czyścimy, zdejmujemy błonki pod kapeluszem i skórki z kapelusza, małe grzybki kroimy w plasterki, większe w półplasterki. Podsmażamy na łyżce masła do lekkiego zrumienienia, solimy. 3 jajka roztrzepujemy do lekkiego spienienia i wlewamy na patelnię z grzybami. Patelnię zdejmujemy z ognia. Mieszamy całość do lekkiego ścięcia i przekładamy masę do tortownicy na warstwę mięsną. Zapiekamy kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  3. 3.
    Marchewki i seler obieramy, płuczemy i kroimy na nieduże kawałki. Zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie miksujemy blenderem na mus. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i łączymy z gorącym musem. Doprawiamy solą i mielonym chilli.
  4. 4.
    Ostudzony placek mięsno-jajeczno-grzybowy wyjmujemy z tortownicy, tortownicę wycieramy z nadmiaru tłuszczu i placek wkładamy z powrotem do tortownicy. Przestudzony mus marchewkowo-selerowy wykładamy na placek, wypełniając wolne przestrzenie wokół (w czasie pieczenia nieco się skurczy). Wyrównujemy powierzchnię, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. 5.
    Przed podaniem zdejmujemy obręcz i ostrożnie przekładamy torcik na talerz lub paterę. Dekorujemy marynowanymi pieczarkami i gałązkami zielonej pietruszki. Paterę lub talerz również możemy udekorować pieczarkami i gałązkami pietruszki.

Słowa kluczowe: mus grzybowy

Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem – dodatkowe informacje

Maślaki można zastąpić dowolnymi grzybami leśnymi lub pieczarkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wywar drobiowo - warzywny
Następny przepis: Wytrawne tartaletki z boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode