Wywar drobiowo - warzywny

Wywar drobiowo – warzywny

Wywar drobiowo-warzywny to podstawa wielu smacznych zup i sosów. Jego głęboki aromat i bogaty smak są wynikiem połączenia drobiu z wyselekcjonowanymi warzywami, które są powoli gotowane, aby osiągnąć pełnię smaku. Właściwie przygotowany wywar jest klarowny i wolny od niechcianych resztek. Choć jest czasochłonny, to jego przygotowanie wcale nie jest trudne i z pewnością warto zainwestować w niego czas, by cieszyć się domowym wywarem, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Idealny wywar na zupę zawsze zaczyna się od dobrej jakości składników.

Składniki:

  • 700 g porcji rosołowej z indyka (skrzydło i kawałek szyi)
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny lub 1 porcja świeżej

Wywar drobiowo – warzywny – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy, zalewamy w garnku 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy połamane liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól. Gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy jeszcze około 60 minut. W czasie gotowania od czasu do czasu uzupełniamy wygotowaną wodę.
  2. Wywar przecedzamy, uzupełniamy wodą do objętości 2 litrów, zagotowujemy. Na tym wywarze przygotowujemy zupę. Jeśli nie wykorzystamy całego wywaru od razu, gorący przelewamy do słoika i natychmiast zamykamy. Przechowujemy w lodówce kilka dni.

Wywar drobiowo – warzywny – dodatkowe informacje

Porcję rosołową z indyka można zastąpić porcją z kurczaka. Zamiast suszonej włoszczyzny można użyć świeżej. Z mięsa obranego z kości można przygotować np. farsz do naleśników lub pierogów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Yum Yums - zakręcone pączki angielskie
Następny przepis: Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode