Wytrawne tartaletki z boczkiem

Wytrawne tartaletki z boczkiem

Wytrawne tartaletki z boczkiem to doskonały przepis na przekąskę na każdą okazję. Są smaczne, pyszne i niesamowicie łatwe do zrobienia. Idealne do podania jako przekąska na przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy rodzinnych obiadach. Wytrawne tartaletki, pikantny boczek, delikatne ciasto – wszystko to razem tworzy niezwykłą kompozycję smaków, której nikt nie jest w stanie oprzeć się. Przygotuj się na mnóstwo komplementów od gości – tartaletki z boczkiem zawsze robią furorę. Ten przepis na tartaletki wytrawne z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych.

Składniki:

  • Na 8 tartaletek o średnicy 9,5cm:
  • składniki podstawowe:
  • 20 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 1/2 szklanki ryżu basmati
  • 1 mała cukinia
  • składnik podstawowy dodatkowy:
  • 2 średnie ziemniaki
  • składniki robocze:
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • dekoracja:
  • liście sałaty
  • gałązki zielonej pietruszki

Wytrawne tartaletki z boczkiem – jak zrobić?

  1. Z plasterków boczku wycinamy 32 wąskie paski o długości równej średnicy foremek do tartaletek. Resztę boczku kroimy w paseczki.
  2. Ryż wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy 6 minut i odsączamy.
  3. Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy z nadmiaru soku.
  4. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soku odlewamy.
  5. Mieszamy ziemniaki z ryżem, boczkiem i cukinią, dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i roztrzepane jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  6. Farszem napełniamy natłuszczone foremki do tartaletek. Na wierzchu układamy kratkę z pasków boczku. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wytrawne tartaletki z boczkiem – dodatkowe informacje

Jeśli używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich natłuszczać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem
Następny przepis: Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode