Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem

Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem

Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji na słodko. To danie, które doskonale sprawdzi się na śniadanie, a także na lekki lunch czy kolację. Zioła dodają racuchom wspaniałego aromatu, a ser — odpowiedniej sypkości i smaku. Wytrawne racuchy są doskonałym pomysłem na wykorzystanie drożdży, a przy tym są niezwykle proste i szybkie do przyrządzenia. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich niebanalnym podaniem tradycyjnych racuchów.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cebulka ze szczypiorem drobno pokrojona
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem – jak zrobić?

  1. Mąkę przesypać do miseczki. Zrobić w środku dołeczek i wsypać cukier, pokruszyć drożdże, zalać dwiema łyżkami ciepłego mleka. Lekko pomieszać drożdże. Poczekać aż się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek.
  2. Dodać posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną dymkę i starty na grubych oczkach żółty ser oraz sól. Pomieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Można zagrzać piekarnik do 60 stopni i wstawić tam miseczkę przykrytą ściereczką. Piekarnik pozostawić otwarty.
  4. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zgrabne placki. Palnik skręcić na minimum. Nakładać ciasto na patelnię i przykryć przykrywką. Jak ciasto straci surowość to wtedy placek obrócić i smażyć aż nabierze ładnego koloru.
  5. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  6. Smacznego.

Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem – dodatkowe informacje

Można dodać inną ulubioną zieleninę np. bazylię, tymianek. Można też dodać suszone zioła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wytrawne ptysie
Następny przepis: Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode