Wuzetka z kremem budyniowym
Ciesz się tradycyjnym polskim deserem znanym jako Wuzetka z kremem budyniowym! Wuzetka to powabny dwuwarstwowy biszkopt kąpany w soczystej czekoladzie i przełożony domowym kremem budyniowym, który wprowadza niezrównane poczucie komfortu. Popularny wśród wielu polskich rodzin, ten deser jest symbolem domowej gościnności, i jest często serwowany podczas rodzinnych spotkań i uroczystości. Idealna równowaga między słodkim kremem budyniowym a delikatnym biszkoptem czyni Wuzetkę deserem, po który warto sięgnąć, gdy odczuwamy potrzebę odrobiny słodkości. Bez względu na to, czy jesteś smakoszem ciast, czy raczej preferujesz lekkie desery, ta pyszna wuzetka z pewnością Cię zachwyci.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki czubate kakao
- kostka margaryny
- 2 łyżki dzemu (marmolady)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 jaja
- 2 budynie
- niecałe 2 szklanki mleka
Wuzetka z kremem budyniowym – jak zrobić?
- Jajka z cukrem ubijamy, dodajemy kakao, dzem, roztopioną, schłodzoną margarynę, mąkę, sodę, na końcu mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż masę na małą blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-25 minut.
- Po ostudzeniu przekrój ciasto na pół.
- W tym samym czasie, gdy ciasto stygnie, możemy ugotować budyn. Gorący budyn można położyć na przecięte ciasto, a następnie przykryć drugim blatem.
- Posyp wuzetkę cukrem pudrem.
Wuzetka z kremem budyniowym – dodatkowe informacje
Mozna tez uzyc gotowego kremu do karpatki. Dzem polecam wisniowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WYJĄTKOWO KRUCHE CIASTECZKA z GOTOWANYMI ŻÓŁTKAMI
Następny przepis: Wuzetka warszawska