Wuzetka z kremem budyniowym

Wuzetka z kremem budyniowym

Ciesz się tradycyjnym polskim deserem znanym jako Wuzetka z kremem budyniowym! Wuzetka to powabny dwuwarstwowy biszkopt kąpany w soczystej czekoladzie i przełożony domowym kremem budyniowym, który wprowadza niezrównane poczucie komfortu. Popularny wśród wielu polskich rodzin, ten deser jest symbolem domowej gościnności, i jest często serwowany podczas rodzinnych spotkań i uroczystości. Idealna równowaga między słodkim kremem budyniowym a delikatnym biszkoptem czyni Wuzetkę deserem, po który warto sięgnąć, gdy odczuwamy potrzebę odrobiny słodkości. Bez względu na to, czy jesteś smakoszem ciast, czy raczej preferujesz lekkie desery, ta pyszna wuzetka z pewnością Cię zachwyci.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki czubate kakao
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki dzemu (marmolady)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 jaja
  • 2 budynie
  • niecałe 2 szklanki mleka

Wuzetka z kremem budyniowym – jak zrobić?

  1. Jajka z cukrem ubijamy, dodajemy kakao, dzem, roztopioną, schłodzoną margarynę, mąkę, sodę, na końcu mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Wyłóż masę na małą blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-25 minut.
  3. Po ostudzeniu przekrój ciasto na pół.
  4. W tym samym czasie, gdy ciasto stygnie, możemy ugotować budyn. Gorący budyn można położyć na przecięte ciasto, a następnie przykryć drugim blatem.
  5. Posyp wuzetkę cukrem pudrem.

Wuzetka z kremem budyniowym – dodatkowe informacje

Mozna tez uzyc gotowego kremu do karpatki. Dzem polecam wisniowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WYJĄTKOWO KRUCHE CIASTECZKA z GOTOWANYMI ŻÓŁTKAMI
Następny przepis: Wuzetka warszawska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode