Wuzetka warszawska

Wuzetka warszawska

Zapraszamy do odkrycia smaku prawdziwej Wuzetki Warszawskiej, flagowej potrawy stolicy Polski. Ten pyszny deser to esencja warszawskiej tradycji cukierniczej. Wuzetka wyróżnia się swoją unikalną kompozycją smaków – delikatnym biszkoptem, kremem budyniowym, kwasną konfiturą z wiśni i czekoladową polewą. To połączenie daje efekt niepowtarzalny jak sama Warszawa. Chociaż przygotowanie tego ciasta wymaga czasu i precyzji, każdy kęs jest warty wysiłku. Po eksploracji smaku tej unikalnej desery, zrozumiesz, dlaczego Wuzetka Warszawska jest tak szczególna dla Polaków. Czy jesteś gotowy na słodką podróż do serca Warszawy?

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jajek
    30 dag cukru
    10 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM ŚMIETANOWY:
    śmietana 30% (ja miałam 2 kubki po 330 ml)
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
  • DODATKOWO:
    marmolada morelowa (ewentualnie dżem) ok. 3/4 słoiczka
    100 g czekolady deserowej

Wuzetka warszawska – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Wystudzić.
  3. Ze śmietany odlać pół szklanki, resztę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
  4. Polewa: pół szklanki śmietany zagotować, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Rozpuścić, mieszając. Wystudzić.
  5. Przełożenie: biszkopt – krem śmietanowy – biszkopt – cienka warstwa marmolady morelowej – polewa

Wuzetka warszawska – dodatkowe informacje

Marmolada nadaje wuzetce ciekawy kwaskowaty posmak i przełamuje ,,mdłą” śmietanę. Jak nie mam marmolady smaruję dżemem ale marmolada jest lepsza gdyż jest gęstsza.
P.S. Moja blacha ma wymiary 23×38 cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wuzetka tradycyjna
Następny przepis: Wuzetka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode